ts Rôzne

OBRAZOM: Rozlúčili sme sa s historickou harmonikou

S posledným Ikarusom sa dnes prišli naposledy odviezť mnohí priaznivci verejnej dopravy. Rozlúčkovej jazdy sa zúčastnili bratislavskí pamätníci aj fanúšikovia mestskej hromadnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Rozlúčili sme sa s historickou harmonikou
Zdroj: Dnes24.sk

Legendárny Ikarus, ktorý jazdil ulicami hlavného mesta celých 20 rokov, vypravili dnes na cestu poslednýkrát. S cestujúcimi sa rozlúčil okružnou jazdou po Bratislave.

Mnohí si ešte pamätajú na začiatky autobusu, ktorý umožnil Bratislavčanom cestou do práce dýchať. Ako sa zvyšoval počet obyvateľov v meste, zvyšovali sa aj kapacitné nároky v MHD. Konečne bolo aspoň na chvíľu koniec „sardinkovaniu“.

Niektorým sa s cestou v harmonike spájajú príjemné spomienky. Keď sa stálo presne v strede autobusu, často sa stávalo, že vám do harmoniky niečo zapadlo a mali ste čo robiť, aby ste to počas hrkotajúcej jazdy dostali späť.

„Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby táto jazda nebola úplne tou poslednou. Fanúšikom verejnej dopravy doprajeme vychutnať si jazdu historickým IKARUSOM pri špeciálnych akciách,“ prisľúbil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

Najspoľahlivejší a najkapacitnejší

História legendárnych Ikarusov v Bratislave siaha až do roku 1967. Vtedy sa na bratislavských cestách objavili prvé kĺbové vozidlá Ikarus 280, ktoré mali vyriešiť narastajúci počet obyvateľov v meste.

„V náročných podmienkach bratislavskej mestskej dopravy sa prejavili ako najspoľahlivejšie a najkapacitnejšie vozidlá,“ informuje Dopravný podnik Bratislava.

Dvestoosmičku, s ktorou sme sa rozlúčili v roku 2010, postupne nahradil kĺbový vysokopodlažný Ikarus 435. V roku 1996 bolo z petržalskej vozovne vypravených dvanásť kusov Ikarusov 435. Dnes sme sa rozlúčili s posledným z nich.

Ikarus bude bezplatne premávať celý deň

Ak ste rozlúčku o tretej hodine pod Mostom SNP nestihli, stále tak môžete urobiť počas celého poobedia. Ikarus bude bezplatne premávať po trasách liniek 21, 83, 95 a 39 od 15.45 hod. až do 18.10 hod., kedy štatuje zo Zochovej.

Čítajte aj: Noc múzeí si môžete užiť netradične. Zdarma vás zvezú historické vozidlá

Rozlúčka Ikarusom
1
Galéria
Ikarus - rozlúčková jazda
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM