Jakub Haršany Kultúra

OBRAZOM: Rómska hudba a tance ovládli Devín

V sobotu sa hrad Devín niesol v znamení ôsmeho ročníka festivalu Cigánsky bašavel, ktorý divákom predstavil to najlepšie z rómskej kultúry a umenia.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Rómska hudba a tance ovládli Devín
Zdroj: TASR

Milovníci rómskej muziky nemohli chýbať na Festivale rómskej kultúry, ktorý priniesol skvelé hudobné a tanečné vystúpenia. Tak ako sa na poriadny bašavel patrí, tanečné rytmy roztancovali nejedného návštevníka.

Vystúpila aj maďarská kapela

Na podujatí sa predstavili slovenské zoskupenia ako Gipsy Nicol či tanečná skupina Jagalo Jilo. Lákadlom bola maďarská tradičná rómska kapela Parno Graszt, na ktorých predstavenie sa tešili viacerí diváci.

Hlavný program festivalu už tradične patril deťom z Divých makov, ktoré si okrem divadla pripravili aj špeciálny Galaprogram pod vedením primášky Barbory Botošovej. Výťažok z festivalu poputoval práve organizácie Divé maky, ktorá podporuje mladé rómske talenty.

Bohatý sprievodný program

Okrem hudobného programu pripravili organizátori aj bohatý a zaujímavý sprievodný program. Návštevníkov čakal kurz rómskeho jazyka či stánok s rómskymi špecialitami. Pre najmenších bolo pripravené maľovanie na tvár, ukážky cirkusantského umenia či stánok so spoločenskými hra­mi.

Festival uzavrelo premietanie rómskych filmov pod holým nebom. Celé podujatie mala pod taktovkou režisérka Naďa Uherová, ktorá už dlhé roky spolupracuje s Divými makmi.

Čítajte aj: LETNÉ KINO: Máte chuť na melodrámu, komédiu či akčný film? Stačí si vybrať

Cigánsky bašavel na Devíne
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM