Anabela Mikušiaková Kultúra

OBRAZOM: Rómovia zaplnili ulice mesta, Bratislavčanom predstavili svoju kultúru

9. ročník svetového rómskeho festivalu Gypsy Fest dnes vyvrcholil do obľúbeného pestrofarebného defilé. Historické centrum mesta ožilo sprievodom, súčasťou ktorého bola hudba, tanec a najmä farby.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Rómovia zaplnili ulice mesta, Bratislavčanom predstavili svoju kultúru
Foto: Anabela Mikušiaková

Desiatky nadšencov rómskeho hudobného sprievodu sa prešli centrom Starého Mesta spoločne s tradičnou hudbou a tancom. Umelci ľuďom predstavili nie len tradičné kroje, ale najmä tradičné rómske piesne. „Pestrofarebné defilé sa nám každý rok osvedčuje ako najobľúbenejšia časť Gypsy Festu. Možno aj preto, že ľudia sa zvyknú pridať do sprievodu,“ hovorí Jozef Šivák, organizátor Gypsy Festu.

V dave ľudí, ktorý sprevádzal hudobné predstavenie boli nie len turisti, ale aj množstvo domácich. Zámer organizátorov sa tak naplnil, keďže rómsky festival je určený najmä pre nerómov. „Gypsy fest nie je dôležitý pre rómov, ani im nie je určený. Je určený majoritnej spoločnosti, ktorá nepozná rómov tak, ako by mala, pretože v médiách vidíme len ich negatívnu stránku,“ vysvetľuje Šivák. Zámerom Gypsy Festu je taktiež predstavenie rómov v novom svetle. „V rámci festivalu máme aj sprievodné akcie, kde sa snažíme predstaviť úspešných členov rómskej komunity,“ dodáva Šivák.

Prečítajte si tiež: Pouliční umelci v hlavnom meste: Najlepšie platia Rakúšania, Nemci a Rusi. Slováci sú držgroši

Pestrofarebné defilé
30
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM