Alexandra Húsková Rôzne

Obrazom: Rekonštrukcia Dunajského nábrežia začína o 5 minút 12

Rozbitý asfalt, na jednej strane chodníka hlboké brázdy, na druhej strane vysoké praskliny od konárov stromov. Jeden smetný kôš na pol kilometra, žiadne označenie cyklotrasy - aj takto vyzerá promenáda v súčasnosti.

Ilustračný obrázok k článku Obrazom: Rekonštrukcia Dunajského nábrežia začína o 5 minút 12
Zdroj: Dnes24.sk

Dnešným dňom sa začínajú revitalizačné práce na promenáde pri Dunaji. Rekonštrukcia je naozaj nevyhnutná. V predmetnej časti – od Lafranconi po River park – totiž nie je nič okrem zničeného asfaltu. Prechádzka po tejto časti promenády pripomína tankodrom.

Značenie cyklotrasy končí pod mostom Lafranconi a začína opäť až pri budovách River parku. Všetko by sa však malo zmeniť už od leta. Magistrát má totiž naplánovanú rozsiahlu revitalizáciu.

„Revitalizácia promenády bude zahŕňať opravy plôch a chodníkov, výsadbu zelene a parkových úprav, vyčistenie múrika, vybudovanie verejného osvetlenia, dosadenie nových lavičiek, smetných košov, stojanov na bicykle či pitných fontánok,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Súčasťou obnovy Dunajskej promenády je okrem revitalizačných prác aj starostlivosť o zeleň a stromoradie v tomto areáli.

„Nová Dunajská promenáda bude hotová v lete. Bratislavčania ju tak budú môcť plnohodnotne využívať, čím sa do tejto cennej časti Bratislavy vráti život,“ dodal primátor.

Prečítajte si aj: Svitá nádej pre Kamzík. Dočká sa televízna veža osvetlenia?

Ošetrenie stromov a ostrovčeky pre korene

Súčasťou obnovy Dunajskej promenády je aj bezpečnostný orez stromov, keďže celé stromoradie bolo naposledy dôkladne a odborne ošetrené v júni 2009. Na stromoch sa tak bude orezávať koruna a pri niektorých sa budú rozširovať ostrovčeky pre koreňovú sústavu.

„Odstránia sa tak usychajúce a suché konáre, mechanicky poškodené a zlomené konáre, konáre napadnuté patogénmi či škodcami a konáre vrastajúce do koruny,“ uviedla Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia magistrátu.

Rozšírenie ostrovčekov sa bude realizovať u približne 30-tich stromov. Bezpečnostné orezy upravia koruny približne stovke stromov.

Pri viacerých stromoch, ktoré rastú v prerušovanom stredovom páse zelene – výsadbových ostrovčekoch – je zjavný nedostatok miesta pre rast koreňov. Korene spôsobujú výdute a praskliny do výšky miestami až 30-tich centimetrov.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Františkánske námestie je už bez stromov

Verejný priestor a námestie

V ďalšej etape investor vybuduje verejný priestor centrálneho námestia o rozlohe 2 500 metrov štvorcových, rozšíri pobytové plochy pre verejnosť pod promenádnou časťou a zrealizuje pobytovo-oddychový pontón v centrálnej línii námestia v prepojení s Dunajom.

„Rokovaniami sme zaviazali investora vybudovať vo verejnom priestore centrálneho námestia aj planetárium a mediatéku. To všetko s cieľom zachovať v tomto priestore kultúrnu funkciu a najmä sfunkčniť tieto verejné miesta pre ľudí tak, aby ich Bratislavčania mohli čo najskôr zmysluplne využívať,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Investor sa v zmluve s mestom zaviazal opraviť existujúcu promenádu v dĺžke od River Park I po Most Lafranconi a následne do 3 rokov vybudovať novú promenádu v časti pred priestorom bývalých objektov PKO.

Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy 10. decembra schválilo podmienky mimosúdnej dohody, ktorou uzavrelo dlhoročný spor Hlavného mesta Slovenskej republiky a investora Henbury Development o budúcu podobu územia bývalého Parku kultúry a oddychu.

Prečítajte si aj: Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

Dunajská promenáda - pôvodný stav, marec 2016
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM