Tomáš Stupavský Rôzne

OBRAZOM: Pozrite sa, ako sa v Bratislave oslavoval 1. máj v roku 1946

Spomínate si, ako sa tento deň oslavoval v minulom storočí? Sviatku práce sa v minulosti prikladal oveľa väčší význam ako dnes. V tento deň sa konali manifestácie a predovšetkým prvomájové sprievody. Pozrite sa, ako sa kedysi oslavoval 1. máj v uliciach nášho hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Pozrite sa, ako sa v Bratislave oslavoval 1. máj v roku 1946
Zdroj: TASR

Prvý máj je medzinárodný deň pracujúcich. Uznesenie o oslavách prijal ustanovujúci kongres II. internacionály roku 1889 v Paríži na pamäť všeobecného štrajku a masových demonštrácii chicagských robotníkov ktoré sa konali roku 1886 za osemhodinový pracovný čas.

Po vzniku Československa bol od roku 1919 u nás 1. máj vyhlásený za štátny sviatok. Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich.

Kedysi nebolo na našom území mesto kadiaľ by sa v tento deň netiahol prvomájový sprievod. Dnes sa už podobné akcie nekonajú a skôr si väčšina ľudí iba užíva, že nemusí ísť do práce. Zachoval sa aspoň zvyk, že na námestiach sa postaví mája.

V našej obrazovej galérií si prezrite archívne fotografie z osláv 1. mája v Bratislave v roku 1946.

Sprievody dnes vyzerajú skôr takto: Originálny pochod Bratislavou: Staré mesto dnes zaplavia modelky, tanečníci a dizajnéri na čele s trubadúrom

Oslavy 1. mája v Bratislave v roku 1946
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM