Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM : Pamätáte si prvomájové manifestácie?

Holubice mieru na paličkách, transparenty s heslami aj cigánska či pivo. Na rozdiel od súčasných osláv sa však za socializmu na prvomájové oslavy chodilo povinne. Viete, prečo sa oslavovalo práve v tento deň?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM : Pamätáte si prvomájové manifestácie?
Zdroj: TASR

Pôvod sviatku práce siaha ďalej, ako len do nedávnej socialistickej minulosti.

V roku 1886 totiž robotníci v USA vyšli do ulíc s požiadavkou osemhodinového pracovného času. Centrom protestov bolo Chicago, kde práve 1. mája vyšlo do ulíc vyše 40-tisíc ľudí. Polícia však vlnu protestov násilne ukončila a následne sa začali po celých štátoch perzekúcie proti robotníckemu hnutiu.

Na pamiatku všeobecného štrajku a masových demonštrácii chicagských robotníkov prijal ustanovujúci kongres II. internacionály roku 1889 v Paríži uznesenie o oslavách tohto dňa a prvý máj sa tak stal medzinárodným sviatkom pracujúcich.

Po vzniku Československa bol od roku 1919 1. máj uznaný ako štátny sviatok. Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. V rokoch 1933 – 1938 vyjadrovali protest proti fašizmu a vojne. V roku 1939 ľudáci sviatok práce nakrátko zrušili, jednotnú podobu – akú si pamätajú ľudia dodnes dostal sviatok po roku 1948.

Komunistický režim z prvomájových sprievodov urobil oslavu úspechov socialistického hospodárenia. Alegorické vozy, štátnici nalepení v oknách škôl, úradov ale aj bytov či domov. Povinná a kontrolovaná účasť na prvomájových oslavách, tak prebiehali oslavy prvého mája desaťročia.

„Vždy 30.apríla sme mali celopodnikovú zábavu a na druhý deň sme sa povinne všetci opäť stretli na námestí,“ spomína 66-ročný Marián z Bratislavy.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Kostoly a veže Bratislavy ako ich neuvidíte

Na socialistické oslavy si ešte pamätáme

Slováci si pamätajú grandiózne prvomájové oslavy bývalého režimu. Vyplýva to z telefonického prieskumu spoločnosti eCall Slovakia na reprezentatívnej vzorke 1504 respondentov.

Až 98 percent z opýtaných si osobne alebo z rozprávania pamätá na prvomájové oslavy, ktorých tradícia prudko klesá, uviedol generálny manažér spoločnosti eCall Slovakia Ľuboš Pajerský. Ďalej, ako vyplynulo z prieskumu, až 96 percent z respondentov prieskumu vie, že 1. máj pripadá na štátny sviatok – sviatok práce.

Počas tohto dňa až 60 percent z opýtaných preferuje oddych doma, v kruhu svojich najbližších. Každý štvrtý Slovák prežíva tento deň úplne bežne, 15 percent sa však chystá do práce.

„Slováci vnímajú 1.máj ako deň voľna a až 92 percent opýtaných by prvý máj aj naďalej ponechali v zozname štátnych sviatkov, nakoľko tento deň sa väčšina z nás zasadzuje za dodržiavanie dlhoročných tradícií a zároveň štátny sviatok využívajú na oddych,“ dodal Pajerský.

Prečítajte si aj: Svet o Slovensku: Nemci obdivujú Bratislavu ako unikátny mix starého a nového

Zdroj:Tasr/Dnes24

Retro - oslavy 1. mája
18
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM