KAW Rôzne Správy

OBRAZOM: Noční výskumníci si mohli chytiť do ruky aj hrozivo vyzerajúce pakobylky

Vedecké stánky, prednášky, videoprojekcie, pútavé aktivity – to všetko v piatok večer prilákalo do Slovenského národného múzea stovky návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Noční výskumníci si mohli chytiť do ruky aj hrozivo vyzerajúce pakobylky
17
Galéria

Slovenské národné múzeum sa už tradične zapája do obľúbeného podujatia Európska noc výskumníkov. Nemohlo chýbať ani na jeho desiatom ročníku.

Pracovníci múzea sa snažili prilákať najmä zvedavých školákov. V piatok ešte aj po ôsmej večer sa to v múzeu deťmi len tak hemžilo. Pristavovali sa pri stánkoch s čerstvo natrhanými hubami, poznávali pravekú minulosť človeka, rôzne druhy rastlín či pôvod nerastov.

Atraktívne pakobylky

Najväčšiu pozornosť pútala živá expozícia pakobyliek. Tým odvážnejším sa voľne prechádzali po rukách pätnásťcentimetrové hmyzie krásavice. Niektoré druhy pakobyliek, aby odradili útok nepriateľov, majú telo tvarom a farbou podobné živočíchom, ktoré sú známe agresivitou, dravosťou alebo jedovatosťou. Bolo úžasné pozorovať, ako napodobňujú škorpióna alebo suchú vetvičku.

Vesmírne dobrodružstvo

Na najvyššom poschodí múzea mala svoje stanovište vesmírna expozícia. Malí výskumníci spoznávali obežnú dráhu, na názorných modeloch mali príležitosť vidieť ako planéty obiehajú okolo Slnka, alebo sa mohli odvážiť na rôznych váhach a zistiť, aká by bola ich hmotnosť na Slnku, Mesiaci či na Marse.

Pred budovou múzea bolo živo až do polnoci. Deti aj ich rodičia okom ďalekohľadu pozorovali Venušu, Saturn a desiatky ďalších zaujímavých objektov hviezdnej oblohy.

Čítajte aj: OBRAZOM: Noc výskumníkov upútala stovky detských zvedavcov. Prešli sa aj mozgom

Video: Katarína Winklerová / Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM