Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM: Našej vede sa hádam blýska na lepšie časy. Pozrite sa ako napreduje stavba nového vedeckého parku v Mlynskej doline

Univerzitný park bude v prvom rade slúžiť výskumným pracovníkom, pôsobiacim na pôde Univerzity Komenského, ale aj univerzite ako takej, keďže by sa po dokončení mali v novom vedeckom parku sústrediť doteraz roztrieštené jednotky, zamerané na výskum.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Našej vede sa hádam blýska na lepšie časy. Pozrite sa ako napreduje stavba nového vedeckého parku v Mlynskej doline
Zdroj: TASR

Vedecký areál poskytne jedinečný priestor pre interdisciplinárny výskum, do ktorého sa bude zapájať až jedenásť fakúlt bratislavskej UK.

Základný kameň Univerzitného vedeckého parku bol položený 27. februára 2014. Počas tohto roku v Mlynskej doline vyrástla moderne vyzerajúca budova, v ktorej by mali naši vedci po dokončení nájsť unikátne centrum s pôsobnosťou v oblasti molekulárnej medicíny, environmentálnej medicíny a biotechnológií, ktoré prepojí výskum s praxou.

Vedecký park vyrástol v bezprostrednej blízkosti Prírodovedeckej fakulty UK. Partnermi projektu sú Slovenská technická univerzita v Bratislave a Ústav zoológie Slovenskej akadémie vied.

Fakty o výstavbe Vedeckého parku

  • Celkové výdavky projektu predstavujú takmer 42 mil. eur, z toho eurofondy sa podieľajú 35,6 miliónmi eur, štátny rozpočet 4,2 milióna eur a z vlastných zdrojov UK 2,1 milióna eur.
  • UVP UK ponúkne takmer 250 pracovných pozícií (z toho 90 pre externých pracovníkov).
  • Celková rozloha UVP UK je 13 132 m2.
  • V budove UVP UK bude cca 80 laboratórií (laboratóriá pre biotechnológiu, molekulárnu biológiu, genetiku, chémiu, mikrobiológiu, virológiu, fyziológiu, etológiu, bunkovú biológiu, fyziológiu rastlín atď.).
  • V budove UVP UK bude aj 50 pracovných a rokovacích miestností, ako aj rôzne technické a zabezpečovacie priestory (sklady, prípravne, IT serverovňa a podobne

Zdroj:uniba.sk

Vedecký park UK v Mlynskej doline
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM