Rôzne

OBRAZOM: Námestie slobody by takto už onedlho nemuselo vyzerať

Námestie slobody je už roky v katastrofálnom stave. Pred niekoľkými dňami sa však objavila nádej na znovuzrodenie tohto zanedbaného priestoru.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Námestie slobody by takto už onedlho nemuselo vyzerať
12
Galéria

Keď sa opýtate Bratislavčanov, čo považujú za najväčšiu hanbu hlavného mesta, okrem Hlavnej stanice sa zrejme dočkáte aj inej odpovede – Námestie slobody.

Súčasná podoba námestia spolu s fontánou, ktorá je mimochodom najväčšia v meste, pochádza ešte z roku 1980. Odvtedy však námestiu, v minulosti známemu ako Gottwaldovo, nevenoval nikto zvláštnu pozornosť a zub času sa na ňom naplno prejavil.

Obnova námestia už začala

S aktuálnym stavom nie je spokojné ani samotné mesto, a preto sa rozhodlo, že Námestie slobody obnoví. Revitalizácia bude mať dve etapy, prvá sa už aj začala. „Orežeme dreviny, upravíme zeleň, očistia sa betónové plochy od graffiti, natrú sa lampy, lavičky, vymeníme staré smetné koše za nové, opravíme chodníky. Čo sa týka fontány, zabezpečíme vyčistenie graffiti na nej, vyčistenie rigolov a očistí sa od špiny,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal pred začiatkom obnovy.

V druhej etape vyhlási mesto verejnú súťaž na ideový urbanistický návrh Námestia slobody, do ktorej sa môžu prihlásiť nielen skúsení architekti, ale aj študenti architektúry. Súťaž by mala poskytnúť stručný a jasný ideový koncept celého námestia s cieľom aktívneho a trvalého oživenia priestoru vrátane fontány, nástupného schodiska a miesta, kde v minulosti stála socha Gottwalda.

Účasť na obnove námestia prisľúbil investor HB Reavis, ktorý plánuje projekt podporiť po finančnej a technickej stránke sumou 500-tisíc eur. Vyzerá to tak, že Námestiu slobody konečne svitá na lepšie časy.

Námestie slobody (jún 2017)
12
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM