Rôzne

OBRAZOM: Na Moste SNP odštartovala rozsiahla rekonštrukcia. Pomaly miznú grafitty a pribúdajú nové lavičky

Keď magistrát pred niekoľkými mesiacmi oznámil rekonštrukciu Mosta SNP, Bratislavčania sa nevedeli dočkať. Aj samotný most čakal 43 rokov. Nadšenie však opadlo zničením hniezd chránených belorítok. Teraz snáď obyvateľov poteší správa, že most čistia od grafitty a pribúdajú i nové lavičky.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Na Moste SNP odštartovala rozsiahla rekonštrukcia. Pomaly miznú grafitty a pribúdajú nové lavičky
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci patrí Most SNP k najfrekvento­vanejším miestam Bratislavy, väčšina ľudí ho radšej len tak preletí, aby sa vyhli pohľadom na posprejované steny a zničené chodníky. To však bude už čoskoro minulosťou.

Most SNP totiž po neuveriteľných 43 rokoch prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Zábradlia dostanú nový náter, mesto opraví chodníky pre peších, rekonštrukcie sa dočkajú aj zvodidlá a komplexná výmena čaká aj asfaltový kryt vozovky. Rovnako tak sa mesto postupne zbavuje aj grafitty, inak povedané čarbaníc, ktoré „zdobia“ steny mosta.

„Z dotácie vlády sme vyčlenili 200-tisíc eur na odstránenie grafity z Mosta SNP a použijeme aj antigrafity náter. Bez neho by to nemalo zmysel,“ hovorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Osádzanie lavičiek

Okrem čistenia grafitty, pre ktoré je jedna časť mosta pre peších a cyklistov aktuálne úplne uzatvorená, na petržalskej strane pri vstupe k UFO pribudli aj nové lavičky so stredovými operadlami. I keď, len zopár z nich je otočených smerom k Dunaju.

Prvá fáza osádzania lavičiek za viac ako 25-tisíc eur prebehla v rovnakom období pred rokom. Vtedy pribudlo desať lavičiek so stredovými operadlami pred Starou tržnicou. Ďalších 12 kusov bolo nainštalovaných pred pár dňami pri Dunaji pod Mostom SNP a nové lavičky pribudnú aj na Mestských hradbách.

Za pilotný projekt osadzovania operadiel do stredu lavičky si však mesto minulý rok vyslúžilo i vlnu kritiky. Stredové operadlá majú zamedziť ľuďom bez domova, aby na nich prespávali. „K týmto krokom nás viedli výhrady Bratislavčanov sťažujúcich sa na obsadzovanie lavičiek neprispôsobivými občanmi, ktorí na nich prespávajú,“ uviedol vtedy primátor Ivo Nesrovnal.

Občianske združenia však pred rokom upozornili, že týmto krokom mesto problém bezdomovectva nijako nevyrieši. „Problém“ sa len presunie na iné miesto. OZ Vagus vysvetlil, že to nie je to ako s holubmi, ktorých ľudia takto odoženú z parapety a oni zletia dole. Ľudia si nájdu iné miesto – ľahnú si niekde inde. Na inú lavičku, na múr, v najhoršom prípade na zem.

Čítajte viac: Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne

Podľa Sergeja Káru z OZ Vagus by boli stredové operadlá akceptovateľnejšie, ak by mesto zainvestovalo a otvorilo napríklad v nocľaháreň v Starom Meste, prípadne nejaké denné centrum. Bol by totiž aj plán B a problém týchto ľudí by sa aj skutočne nejako riešil.

Uvidíme, ako sa ujmú nové lavičky na Moste SNP…

Rekonštrukcia mosta bude pokračovať aj v auguste. Zatiaľ však neprebieha úplne podľa plánov. Pri čistení podhľadov a stĺpov externou firmou na staromestskej strane zničili pracovníci 66 hniezd chránených belorítok. Zlikvidovala sa tak druhá najväčšia kolónia v hlavnom meste.

Nové lavičky na Moste SNP
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM