Nina Táborská Rôzne

OBRAZOM: Na Františkánskom námestí sú prehnité a zle udržiavané stromy. Začalo sa s orezom, pokračovať bude výrub

Na Františkánskom námestí v Bratislave začali dnes orezávať stromy, ktorých zdravotný stav si podľa dendrologických posudkov vyžaduje výrub. K tomu príde na jar, mesto však sľubuje, že vyrúbané brestovce nahradí novými stromami, s ktorými na námestí zelene neubudne.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Na Františkánskom námestí sú prehnité a zle udržiavané stromy. Začalo sa s orezom, pokračovať bude výrub
Zdroj: TASR

Ako vysvetlila kordinátorka projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy Zuzana Hudeková, **stromy na Františkánskom námestí majú od 60 do 80 rokov a sú poškodené vnútornou hnilobou. **Tú spôsobila neodborná údržba v minulosti i poškodenie koreňového systému pri ukladaní dlažby na námestí.

„Tieto zásahy vyvolali hnilobu, ktorá postúpila až do koreňového krčku a spôsobila stav, v ktorom začínajú stromy predstavovať hrozbu, že sa môžu lámať a spadnúť,“ uviedla a pripomenula pád jedného zo stromov v máji minulého roku.

Viaceré dendrologické posudky podľa Hudekovej preukázali, že s výnimkou jedného jedinca sú ostatné brestovce v havarijnom stave a mali by byť okamžite vyrúbané.

Po dohode s certifikovanými arboristami i v súvislosti s pripravovanou novou výsadbou sa mesto rozhodlo zatiaľ iba orezať vrchné konáre tak, aby nevzniklo riziko, že sa počas zimy vplyvom napadnutého snehu zlomia a spadnú.

Brestovce nahradia na jar už vyratené stromy. Ich druh musí mesto vyberať aj na základe názoru Krajského pamiatkého úradu, keďže lokalita patrí do pamiatkovej zóny. „Nové stromy nebudú také vysoké ako súčasné brestovce, no budú mať bohatú korunu, to znamená, že zachovajú tieň, ktorý poskytujú terajšie stromy a nechajú vyniknúť aj mariánsky stĺp, ktorý je dominantou námestia,“ informovala Hudeková z Kancelárie hlavnej architektky Bratislavy.

Jedným z druhov, o ktorom sa uvažuje, je hruška durínska. „Je to krásny strom svojím kvetom i jesenným sfarbením,“ priblížila Hudeková.

Okrem Františkánskeho námestia pribudnú nové stromy aj na Hlavnom námestí, v tomto prípade to budú lipy. „Mali by byť štyri až šesť, to, kde budú stáť, určíme vzhľadom na vedenie sietí,“ priblížila Hudeková.

Prečítajte si tiež: Veľké upratovanie? Zdá sa, že kompetentní sa konečne rozhýbali

Začal sa orez stromov na Františkánskom nám., na jar prídu nové
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM