Rôzne Správy

OBRAZOM: Na Cyklomoste slobody sa rozhoreli sviečky za 42 obetí železnej opony

Viete si predstaviť opäť zatvorené hranice? Ak ste tento víkend prišli na Cyklomost slobody, narazili ste na železný plot, ktorý bol v minulosti samozrejmosťou.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Na Cyklomoste slobody sa rozhoreli sviečky za 42 obetí železnej opony
15
Galéria

Železnú oponu, ktorá tri dni hatila cestu cez Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi, symbolicky zbúrali. Na záverečnej akcii Festivalu slobody sa spomínalo na časy neslobody a totality a v neposlednom rade aj na 42 ľudí, ktorí zomreli pri pokuse o útek cez hranice za slobodným životom.

Pocta 42 obetiam železnej opony

Na Cyklomoste slobody dnes popoludní symbolicky opäť otvorili pomyselnú hranicu. Tú spolu so zátarasami osadili v piatok 18. novembra v rámci podujatia Víkend zatvorených hraníc.

Bratislavský samosprávny kraj spolu s Ústavom pamäti národa pripravili pôsobivú akciu, na ktorej zazneli úryvky textov viažúcich sa k pamätnému novembru 1989. Odzneli časti Charty 77, vyhlásenie demokratického politického hnutia Verejnosť proti násiliu a Štrajkového výboru študentov.

Stále aktuálne slová z úst Borisa Farkaša, Pavla Freša či Ondreja Krajňáka sprevádzala hudba skupiny Longital. Na záver akcie všetci prítomní zobrali do rúk sviečky položené na moste a odniesli ich k pamätníku Obetiam železnej opony s vyrytými menami 42 obetí smutnej neslobody socialistických či­as.

Zdroj: YouTube.com
Festival slobody Devínska Nová Ves
15
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM