Rôzne Správy

OBRAZOM: Legiovlak vás vráti do histórie starej 100 rokov

V Bratislave môžete od dnešného dňa obdivovať unikátny Legiovlak, ktorý približuje históriu prvej Československej republiky.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Legiovlak vás vráti do histórie starej 100 rokov
28
Galéria

Na bratislavskej Hlavnej stanici v utorok (19. septembra) slávnostne privítali historický Legiovlak. Ide o vernú repliku vlaku z rokov 1918 až 1920, ktorým sa naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále prepravovali česko-slovenskí legionári, pričom pri prejazde museli bojovať s boľševikmi.

Unikátna expozícia

Bratislava je poslednou zastávkou unikátneho múzea na koľajniciach na svojej púti po Slovensku. Počas cesty navštívil deväť slovenských miest a expozíciu si doteraz pozrelo takmer 45-tisíc návštevníkov.

Legiovlak je projektom Československej obce legionárskej a okrem snahy oceniť zásluhy legionárov chce verejnosti priblížiť aj osobnosti, ktoré sa aktívne podieľali na vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Čo vás čaká

Milovníci histórie i bežní návštevníci si môžu prezrieť 13 vagónov upravených do dobovej podoby, fotografie, pozrieť si originálne časti vojenskej výstroje, premety každodenného života, zakúpiť si suveníry či publikácie s témou légií. Posádka vlaku vám prehliadku spestrí aj odborným výkladom.

Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov.

Historický Legiovlak môžete obdivovať každý deň od 10:00 do 19:00 hod. v Múzeu dopravy na Šancovej ulici až do 28. septembra. Vstup do expozície je zadarmo.

Legiovlak 2017
28
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM