Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM: Kostoly a veže Bratislavy ako ich neuvidíte

Viete, koľko metrov je vysoký Dóm sv. Martina či Michalská veža? Ktorý z kostolov v hlavnom meste patrí medzi najväčšie a ktorý je najstarší?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Kostoly a veže Bratislavy ako ich neuvidíte
Zdroj: TASR

Hlavné mesto Slovenska má veľmi bohatú ponuku kostolov. Nájdete ich tu viac ako 60. Pozrite sa na niektoré z nich.

Katedrála sv. Martina – Dóm

Katedrála sv. Martina je najväčší aj najvýznamnejší kostol v Bratislave. Trojloďový gotický kostol, bol postavený v 14. storočí na mieste pôvodného románskeho kostola a cintorína, hoci sa začal budovať už v 13. storočí. Po stáročia bol stredobodom kultúrneho, cirkevného a spoločenského diania.

Miesto, na ktorom dnešná katedrála stojí, bolo viacvýznamovým centrom vznikajúceho mestského osídlenia. Stretávali sa tu cesty, vznikol trh, nachádzalo sa tu teda jadro vtedajšieho mesta.

Prístavby sú z 15. až 18. storočia. Počas 18. storočia boli do celého interiéru kostola pridané barokové prvky, ktoré boli v 19. storočí v rámci regotizácie odstránené. Baroková kaplnka sv. Almužníka však ostala zachovaná.

Korunovácie boli najslávnejším obdobím v dejinách Dómu sv. Martina. Je to obdobie ohraničené rokmi 1563 – 1830, kedy bol korunovačným chrámom Uhorského kráľovstva. Konalo sa tu 19 korunovácií. Bolo tu korunovaných 11 kráľov, vrátane Márie Terézie a 8 kráľovských manželiek.

Na 85 metrov vysokej veži je umiestnená replika uhorskej kráľovskej koruny, ktorá má hmotnosť 300 kilogramov a výšku okolo 160 centimetrov.

Blumentál – Kostol nanebovzatia Panny Márie

Kostol je pomenovaný podľa bývalej štvrte Bratislavy Kvetná dolina, v tom čase predmestia mesta, ktorej názov je odvodený z nemeckého názvu Blumenthal.

Architektúrou napodobňuje francúzske katedrály. Vysvätený bol v októbri roku 1888, slávnostné obrady si vtedy prišlo pozrieť 30-tisíc ľudí. Bratislava mala v tom čase približne 70-tisíc obyvateľov.

Veža kostola je vysoká 78 metrov.

Stará radnica

Historická budova na Hlavnom námestí patrí medzi najstaršie v Bratislave a je dokonca najstarším objektom na území Slovenska, ktorý sa používal pre tieto účely.

Tvorí ju komplex budov – Aponiho palác, Ungerov dom, Jakubov dom a Pawerov dom. Pôvodnou časťou radnice je dom s vežou. Začiatky výstavby veže sú datované v 13. storočí. Hlavnú budovu vedľa veže dal postaviť richtár Jakub v 14. storočí.

Ako mestská radnica sa používala od 15.storočia do 19. storočia. Slúžila aj ako väzenie či mincovňa, v súčasnosti sa tu nachádza mestské múzeum.

Michalská veža

Z pôvodných štyroch zostala Michalská ako jediná zachovaná brána mestského opevnenia. Veža Michalskej brány je vysoká 51 metrov a postavili ju koncom 14. storočia.

V súčasnosti tu nájdete Múzeum zbraní a mestského opevnenia.

Kostol sv. Jána z Mathy – „Trojička“

Stavali ho trojiční bratia trinitári. Je postavený v barokovom štýle, staval sa od roku 1717 a vysvätený bol 7. júla roku 1725. Predlohou mu bol viedenský kostol sv. Petra od Lukasa von Hildebrandta. Charakteristické sú najmä tri oblúkovite natočené veže. Nájdete ho na Hurbanovom námestí.

Kalvínsky kostol

Kostol kresťanskej reformovanej cirkvi bol na Námestí SNP postavený ako neorománsky reformný kostol v roku 1913. Na jeho mieste pôvodne stála hlavná pošta.

Kostol a kláštor Klarisiek

Pochádza zo 14. storočia. Klarisky museli opustiť kláštor v roku 1782, keď Jozef II. zrušil viaceré rehole. Kostol sa stal sídlom právnickej akadémie a gymnázia.

V súčasnosti je v užívaní štátu a pre svoju vynikajúcu akustiku slúži ako koncertná sieň. Priestory priľahlého kláštora sú využívané pre Univerzitnú knižnicu.

Kostol zvestovania Pána – Františkáni

Františkánsky kostol je najstaršou dodnes zachovanou sakrálnou stavbou v Bratislave. Postavený bol v 13. storočí. Vo františkánskom kostole sa odohrávala jedna z tradičných korunovačných ceremónií uhorských kráľov. Novo korunovaný panovník na nej pasoval vybraných šľachticov za rytierov zlatej ostrohy.

Susediaci františkánsky kláštor bol tiež svedkom dôležitých historických udalostí. V stredoveku sa tu volil mestský richtár a v r. 1526 tu za uhorského kráľa zvolili prvého Habsburga – Ferdinanda I. Jeho rod vládol v Uhorsku takmer 400 rokov.

Kostol Loretánskej Panny Márie – Uršulínky

Renesenčnú sakrálnu stavbu vybudovali protestanti v 17. storočí, po krátkom užívaní (po odhalení Vešeléniho sprisahania) v roku 1672 ho pridelili uršulínkam. Tie ho zasvätili Loretánskej Panne Márii. Na stavbu kostola nadväzuje budova kláštora rehole.

Čítajte viac: Viete, kde bývate? Niektorí Bratislavčania u čarodejníka, iní v pozdrave

Bratislavské kostoly
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM