Anabela Mikušiaková Kultúra

OBRAZOM: Jakubovo námestie ožilo, postaral sa o to Dobrý trh

O desiatej hodine ráno otvoril Dobrý trh pre návštevníkov svoje pomyselné brány. Jakubovo námestie však nehostí len stánky s jedlom. Nájsť tu môžete množstvo zaujímavých výrobkov či dobrovoľníckych organizácií.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Jakubovo námestie ožilo, postaral sa o to Dobrý trh
Foto: Anabela Mikušiaková

„Dobrý trh oživuje mestský verejný priestor, otvára ulice a dvory pre ľudí, vytvára miesto pre stretnutia a zážitky. Podporuje malovýrobcov a kvalitné domáce produkty, ale aj produkty rozmanitých kultúr a etník, ktoré sú súčasťou našej spoločnosti,“ uvádza sa na stránke Dobrého trhu.

Tvorcovia ho organizujú každoročne niekoľkokrát už od roku 2011. Tento rok Dobrý trh prebehne v Bratislave už len dvakrát. Najbližšie si návštevníci budú môcť užiť jeho atmosféru 15. septembra na Panenskej. Poslednýkrát v tomto roku sa bude konať 17. decembra v priestoroch Starej tržnice.

Bratislavčania chcú pomáhať

Návštevníci mali možnosť podporiť hneď niekoľko neziskových organizácií. Jednou z nich je organizácia muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike. V rámci ich stánku si mohli záujemcovia s členmi organizácie zahrať šach.

„Šach je hra, ktorú môžu hrať aj ľudia s ťažkým postihnutím. Figúrky môže ťahať hocikto buď asistent alebo dobrovoľník a aj preto sme vybrali práve túto hru,“ povedala členka organizácie.

Návštevníci si mohli tiež kúpiť oblečenie v Charity shope, ktorý mal na Dobrom trhu svoj stánok. Táto organizácia predáva nadbytky z domácností a z výťažku pomáha mamičkám v hmotnej núdzi či zvieraciemu útulku v Bratislave.

„Veci, ktoré dostávame do daru sú väčšinou vo výbornom stave, za čo musíme pochváliť Bratislavčanou. Veľmi im za to ďakujeme,“ povedal člen prvého Charity shopu v Bratislave.

Bezkonkurenčne najdlhší rad bol pri stánku občianskeho združenia Vagus, ktoré pomáha ľudom bez domova. Výťažok z predaja jedla a pitia pôjde práve na pomoc bezdomovcom. Aj to je dôkazom, že ľudia chcú pomáhať.

Pohladenie duše

Návštevníci sa v rámci mnohých aktivít mohli naučiť aj meditovať. V jednom zo stánkov prebiehala ukážka piatich meditačných cvičení Falun Gong. Číňania veria, že vďaka týmto meditačným cvičeniam sa zvyšuje znášanlivosť medzi ľudmi. Aj preto organizátori ponúkali lekciu týchto cvikov na trhu zadarmo.

Z jedného zo stanovísk si občania mohli domov odniesť báseň „z pera“ štyroch mladých mužov, ktorí ponúkali báseň na počkanie. Za dobrovoľný príspevok ju napísali písacím strojom. „Básňami na počkanie chceme zorganizovať ľudí k tomu, aby prišli k sebe a nechali sa inšpirovať slovami,“ povedal jeden z básnikov.

Občania majú ešte hodinu možnosť navštíviť Dobrý trh. Celá akcia sa končí o 19:00.

Prečítajte si tiež: Poďte spoločne s nami vyskúšať dobré jedlo na Dobrý trh

Dobrý trh
15
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM