Anabela Mikušiaková Kultúra

OBRAZOM: Hrôzostrašná Zochova sa stala na pár hodín miestom pre umelcov

Stará pôrodnica hostila bábkové divadlo určené pre dospelých. Zimomriavky, strach a rešpekt tomuto vystúpeniu rozhodne nechýbali.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Hrôzostrašná Zochova sa stala na pár hodín miestom pre umelcov
Foto: Anabela Mikušiaková

Vonku popŕcha a my sa neistým krokom blížime k polorozpadnutej starej nemocnici. Vonku už nie je veľa svetla vďaka neskoršej hodine a k pochmúrnej atmosfére prispieva aj upršané počasie. Všetko spolu vytvára dokonalé prostredie, kde sa bizarnosť miesta, výstavy a vystúpenia uživí. Zimomriavky prechádzajú telom už pri vstupe na „miesto činu.“

„Ide o ôsmu pravidelnú akciu z dielne Spots. Spots sú oslavy umenia na netradičných miestach. Sú to také, kam by sa bežný človek buď fyzicky nedostal alebo to miesto je tak veľmi odstrašujúce, že by mu nenapadlo ho navštíviť,“ hovorí Stanislav Kočan, člen organizačného tímu.

Stará nemocnica na Zochovej je skvelým priestorom pre takúto formu umenia. Výstava prebieha v niekoľkých miestnostiach a vstup je od 18 rokov vyššie. Samozrejmosťou je nápis na vstupných dverách: „Vstup len na vlastné riziko.“

Bábky, ktoré nie sú pre deti

„Tentokrát sme výstavu venovali štvrtákom VŠMU bábkovej tvorby. Zdá sa nám, že sa tejto téme venuje málo ľudí. Často je hlboká a nemá moc spoločné s detskou tvorbou,“ vysvetľuje Kočan.

Štvrtáci si pre túto príležitosť vybrali absurdnú hru od ruského autora Daniila Charmsa s názvom Cirkus Šardam. Celá akcia je tejto téme prispôsobená.

„Nie je to len o hre. Spolu s ňou ožíva celá budova cirkusom. Nič nie je reálne, je tu okolo 30 performerov. Herci aj tanečníci majú cirkusovú a zároveň absurdnú rolu,“ opisuje Kočan.

„Vypredané“ do piatich minút

Účasť aj napriek zlému počasiu predbehla očakávania organizátorov. Už niekoľko minút od otvorenia praská budova vo švíkoch a ďalší ľudia stále prichádzajú. Budova nie je zateplená a okná sú po vyčínaní vandalov vybité. Celej atmosfére akcie to však len pridáva na atraktivite. Vystúpenie bolo obmedzené priestorom. Na predstavenie sa nedalo dostať už po prvých piatich minútach.

„Túto budovu sme si vybrali práve pre jej statickosť. Ostatné nemocnice niesú úplne staticky vporiadku a umrelo tam už niekoľko ľudí. Tomu sa, samozrejme, chceme na našich akciách vyhnúť,“ uzatvára Kočan.

Celá akcia potrvá do 21:55.

Prečítajte si tiež: Chcete zažiť čosi netradičné? Absurdný Bábkový Cirkus predstavia v ruine nemocnice Zochova

Absurdný Bábkový Cirkus v ruine nemocnice Zochova
21
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM