Nina Táborská Kultúra Kultúra

OBRAZOM: História vinárstva v Bratislavskom regióne je bohatá. Takto Bratislavčania oslávili sviatok mladého vína

Ďalší ročník Svätomartinských dní je úspešne za nami, i keď sprievodný program končí až zajtra Svätomartinským lampiónovým sprievodom. Súčasťou celého programu je oslava sviatku bratislavského mladého vína sprevádzaná ochutnávkou.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: História vinárstva v Bratislavskom regióne je bohatá. Takto Bratislavčania oslávili sviatok mladého vína
Zdroj: TASR

Počas dvoch dní si Bratislavčania a návštevníci mesta mohli pochutnať na mladých vínach od bratislavských vinárov z Račianskeho vinohradníckeho spolku, Nového Mesta a vinárov z Devína aj s ich tradičným „ríbezlákom“.

„História vinárstva a produkcie vína v Bratislavskom regióne je bohatá a siaha do ďalekej minulosti. Som rád, že túto tradíciu stále udržiavame a môžeme aj dnes predstaviť kvalitné slovenské vína tohtoročného zberu,“ povedal v tejto súvislosti primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Tieto dni boli oslavou výsledkov úsilia bratislavských vinárov, v spolupráci s bratislavskou arcidiecézou však ponúkli aj duchovný rozmer sviatku.

Sv. Martin – patrón mesta

Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy sa oddávna v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony.

V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bannzeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný.

Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko.

Okolo sviatku sv. Martina sa tiež „chodilo s palicou“. Bol to úkon, ktorým mesto kontrolovalo úrodu a množstvo dorobeného vína u súkromníkov. Mestský kapitán, drábi a vymeriavač desiatku chodili merať víno v sudoch pomocou špeciálnej palice a na základe meraní potom určili výšku dane.

Pozornosť na svätého Martina sa netočila len okolo vína. Týmto dňom sa končili i všetky slávnosti, parády, sprievody a podujatia konané pod šírym nebom. Sv. Martin mal priniesť na kopytách svojho koňa prvý sneh.

Prečítajte si viac o zajtrajšom lampiónovom sprievode tu: Kam tento týždeň v Bratislave? Čaká na vás Festival Slobody, Radůza, ale aj lampiónový sprievod

Svätomartinské dni 2015
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM