Alexandra Húsková Rôzne Rôzne

OBRAZOM: Františkánske námestie je už bez stromov

Bratislavčanov pobúril výrub stromov na Františkánskom námestí. Stromy však podľa dendrologického posudku ohrozovali bezpečnosť. Po výrube sa začína archeologický prieskum námestia, po jeho skončení bude nasledovať výsadba 14 nových, zdravých stromov.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Františkánske námestie je už bez stromov
Zdroj: Dnes24.sk

Na základe posúdenia zdravotného a statického stavu stromov na Františkánskom námestí od arboristu, Bratislava v novembri minulého roku urobila bezpečnostný orez 11 stromov. Ďalšou etapou bol ich výrub v tomto týždni.

„Revitalizácia námestí bola potrebná, tu ide o bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov. Nemôžeme dopustiť, aby sa stala podobná situácia ako v Karlovej Vsi, v ktorej padnutý konár usmrtil malého chlapca. Stromy boli poškodené, v štádiách hniloby a nakoľko ide o centrum mesta, kde sa pohybujú denne stovky obyvateľov či návštevníkov mesta. Niečo také by som si nemohol zobrať na zodpovednosť,“ uviedol Ivo Nesrovnal.

Prečítajte si aj: Prípravy na zelenšiu Bratislavu: Čo skrýva Františkánske námestie odhalí archeologický výs­kum

Stromy ohodnotil dendrológ ako vysoko rizikové

„Všetky hodnotené stromy sú brestovce západné (celtis occidentalis) vo veku ca 40–60 rokov. Okrem stromu č. 5 sú všetky stromy vážne poškodené. Celú skupinu okrem stromu č.5 odporúčam asanovať,“ zverejnil primátor časť dendrologického posudku na svojom profile na sociálnej sieti.

„Stromy majú vážne poškodený koreňový systém, vyvetvovaním v minulosti vysokoko lokalizované ťažisko, neodborným rezom spôsobené mnohé veľké vyhnívajúce poranenia. V prípade, že nie je možná ich okamžitá asanácia, odporúčam v čo najkratšom čase realizovať redukcie korún stromov, ktoré by mali na krátky čas zabezpečiť ich prevádzkovú bezpečnosť. Stromy v terajšom stave hodnotím ako vysoko rizikové,“ uvádza sa v posudku dendrológa.

Archeologický prieskum

Archeologický výskum je potrebný, nakoľko obe námestia sú súčasťou Metskej pamiatkovej rezervácie. Výskum potrvá približne mesiac s predpokladom nájdenia zvyškov starej kanalizácie či drobných keramických nálezov. Následne po ukončení archeologického výskumu sa začne s výsadbou 14 nových zdravých stromov.

Na Františkánskom námestí mesto obnoví 10 stromov náhradnou výsadbou hrušiek ozdobných a na Hlavnom námestí mesto vysadí 4 lipy malolisté.

„Stromy budú nahradené zdravými, mladými stromami. Som za to, že zeleň do mesta patrí a takisto presadzujem, aby sa zeleň do mesta vrátila. Aj preto realizujeme revitalizáciu námestí,“ uzavrel primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Celý projekt obnovy stromov na Františkánskom a obnova stromov na hlavnom námestí je financovaný z 85 percent z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu SR. Celý projekt má byť realizovaný do konca apríla 2017.

Prečítajte si aj: Vznikne na Františkánskom námestí oddychová zóna?

Výrub stromov na Františkánskom námestí
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM