Aktualizované Nina Táborská Rôzne

OBRAZOM: Po viac ako polstoročí sa do Petržalky opäť dostala električka

Na novom Starom moste aktuálne prebieha technicko-bezpečnostná skúška. Kedy sa v električke odvezieme aj my, mesto zatiaľ nekonkretizuje.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Po viac ako polstoročí sa do Petržalky opäť dostala električka
Zdroj: Dnes24.sk

AUTOR FOTOGRAFIÍ: Samuel Muránsky.

Nový Starý most už má za sebou prvú zaťažkávajúcu skúšku. V týchto dňoch prebieha kolaudácia projektu Nosného systému MHD na oboch stranách Dunaja, súčasťou ktorej je aj pomalá jazdná skúška obojsmernej električky po moste. Zatiaľ bez ľudí.

Električka Škoda 30T ForCity Plus spojila dva brehy Dunaja a po viac ako päťdesiatich rokoch konečne prešla cez zrekonštruovaný Starý most zo Šafárikovho námestia do Petržalky.

„Dopravný podnik Bratislava zabezpečil v súvislosti s kolaudačným konaním trate zo Šafárikovho námestia do Petržalky technicko-bezpečnostné skúšky, ktorými overil spôsobilosť trate na prevádzku električiek a jej súlad s naprojektovanými parametrami,“ informuje DPB.

Veľký význam pre Bratislavskú dopravu

Aj napriek tomu, že ide o relatívne krátky úsek električky v dĺžke 2,4 kilometrov, pre obyvateľov mesta bude mať veľký význam. Myslí si to Michal Feik z občianskej iniciatívy Bratislava INAK. „Výrazne sa totiž skráti čas cestovania cez Dunaj. Práve mosty dnes vytvárajú dopravné lieviky a v špičke zdržanie pre MHD a autá trvá aj desiatky minút. Po spustení električky zo zastávky Jungmannova sa cestujúci dostanú do centra za 5 minút. Všetky výhody novej električkovej trate pocítia Petržalčania naplno po dobudovaní celého úseku po Janíkov Dvor, čo by malo byť približne v roku 2020,“ vysvetlil Feik.

Ďalšiu veľkú výhodu projektu vidí Michal Feik v súvislej cyklotrase z Kamenného námestia, ktorá povedie popri Chorvátskom ramene až na koniec Petržalky. „Pôjde o jednu z najdlhších cyklotrás v meste,“ doplnil.

Zložitý proces

Mesto po ukončení stavebných prác na projekte električkovej trate do Petržalky požiadalo minulý rok o začatie kolaudačných konaní v prípade viac ako 100 objektov.

„Kolaudačné konania týkajúce sa samotného objektu Starého mosta sa začali 20. januára. Termíny ich ukončenia sú závislé od zákonných lehôt a stanovísk dotknutých orgánov,“ uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa Magistrátu.

Na petržalskej strane sa kolaudácia týka viacerých objektov, napríklad lávky pre chodcov, rampy pre cyklistov, estakád, chodníkov a ďalších stavebných objektov a samozrejme samotného Starého mosta.

Hoci presný termín spustenia električkovej dopravy ešte nie je známy, dopravný podnik už avizoval, že po otvorení Štúrovej ulice sa zmenia trasy električiek. Zmena sa bude týkať liniek čísiel 1, 4, 6 a 7.

Mesto zatiaľ nekonkretizuje termín, kedy sa most otvorí pre verejnosť. „Nie je možné povedať žiaden termín, nakoľko kolauduje viacero úradov. Kolaudácia je rozdelená tak, aby sme najskôr po moste vedeli pustiť peších,“ spresnila pre Bratislava24.sk Skokanová.

Električka sa dnes do Petržalky dostala po prvýkrát od roku 1961, odkedy sa kvôli obmedzeniu premávky vozidiel ťažších ako 12 ton po moste zastavila premávka električiek cez Starý most.

Prečítajte si tiež: Električkovú trať do Petržalky budú predlžovať. Pozdĺž celej trasy sú naplánované cyklochodníky

Električka na novom Starom moste
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM