Adriana Banásová Rôzne

OBRAZOM: Centrom mesta sa hemží dav, ktorý vyslovil "áno" životu. Národný pochod podporili desiatky tisíc ľudí.

Námestie SNP zaplnil niekoľkotisícový dav, aby tak vyzdvihol význam ľudského života a nutnosť chrániť ho od počatia po prirodzenú smrť. Národný pochod za život tak zahájil svoju reprízu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Centrom mesta sa hemží dav, ktorý vyslovil "áno" životu. Národný pochod podporili desiatky tisíc ľudí.
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Približne od 12:30 sa začalo Námestie SNP zapĺňať tisíckami sympatizantov myšlienky boja proti neľudskosti, ktorá sa pácha na nenarodených, či podpory rodiny.

Desiatky tisíc účastníkov

Akcie sa zúčastnili ľudia z celého Slovenska aj podporovateľov z Českej republiky, Rakúska či Nemecka. Účastníci zaplnili celé námestie aj priľahlé uličky, predierať sa davom nebolo prakticky možné.

"Toľkoto ľudí tu nebolo hádam ani na revolúcii ako je tu dnes,“ podotkol pán Milan, ktorý na akciu prišiel z Čiech.

Dav siahal od Kamenného námestia až po Župné námestie, ulice ako Uršulínska či Klobučnícka boli doslova zabarikádované podporovateľmi pochodu.

„Očakávali sme približne 50 000 ľudí, no finálny počet budeme vedieť až na konci pochodu,“ uviedla členka organizačného tímu.

Nad hlavami ľudí ste mohli zazrieť transparenty s nápismi Som za život, Život je výzva či Dieťa je dar, nechýbali ani slovenské vlajky.

Pred začiatkom akcie sa na pódiu na námestí konal kultúrny program, ako ja viacero príhovorov. „Budeme spoločne kráčať a ukážeme svetu, že si vážime život bratov a sestier od počatia po prirodzenú smrť,“ uviedol bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Pokojný priebeh

Čas štartu podujatia bol naplánovaný na 14:30, dav sa však smerom ku Kamennému námestiu pohol krátko po 14.50. Ľudí však prišlo toľko, že nazhromaždení účastníci pri pódiu sa spočiatku vôbec nehýbali a tak sa moderátori snažili situáciu odľahčiť slovami: „Momentálne ide skôr o Národný postoj za život ako pochod za život.“

Zúčastnení kráčali po ulici Gorkého, Jesenského, Mostovú, Rázusovo nábrežie, k Mostu SNP, ďalej cez Staromestskú ulicu, Suché mýto a Hurbanovo námestie. Koncová zastávka bude na Námestí SNP.

Vodiči v tomto čase budú musieť rátať s dopravnými obmedzeniami. Napriek nepriechodným uliciam neboli ľudia nervózny a pochod prebiehal bez komplikácií.

Akciu sprevádzali od stredy večera kultúrne sprievodné podujatia, diskusie či koncerty.

Hlavným iniciátorom a organizátorom Národného pochodu za život je Konferencia biskupov Slovenska. Bratislavský pochod za život nadväzuje na rovnaké podujatie v Košiciach, ktoré sa uskutočnilo v roku 2013. Do východnej metropoly Slovenska vtedy prišlo približne 80.000 ľudí.

Národný pochod za život
35
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Národný pochod za život
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM