Rôzne

OBRAZOM: Bratislavčania sa dočkali! Po novom Starom moste už prejdú chodci i cyklisti

Starý most je sprístupnený verejnosti po viac ako 900 dňoch. Hoci zatiaľ bez električky, tie by však mohli začať premávať už v júli.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislavčania sa dočkali! Po novom Starom moste už prejdú chodci i cyklisti
Zdroj: Dnes24.sk

Starý most je hotový už niekoľko mesiacov, Bratislavčania sa po ňom však do dnešného dňa nemali šancu prejsť. Prebiehali zložité kolaudačné procesy a mesto muselo čakať na pripomienky všetkých dotknutých orgánov. Hoci električky zatiaľ spustené cez most nie sú, využívať ho naplno už môžu peší a cyklisti. Bratislavčania si na električky ešte budú musieť počkať do júla.

„Dnes je pre Bratislavu a Bratislavčanov veľký deň. Nielen preto, že po zhruba 900 dňoch znovu otvárame Starý most, ale veľký aj preto, že tu máme jasný dôkaz, že aj v našom meste sa dajú robiť dobré veci,“ povedal pri slávnostnom otvorení primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Ako ďalej uviedol, aj napriek viacerým predzvestiam, že sa Starý most nestihne dokončiť, sa s tým „nesrovnal“ a aktuálne sa už môžeme prejsť po novom moste.

„Je to okamih, keď spadá kameň zo srdca nielen samospráve, ale aj obyvateľom na oboch stranách Dunaja,“ poznamenal pri otvorení starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Realizácia projektu bola rozdelená do dvoch etáp. Prvou bolo prepojenie Šafárikovho námestia až po Bosákovu. Celý tento úsek vrátane rekonštrukcie Starého Mosta je už hotový. Dňa 14. marca sa ukončilo pripomienkovanie k pokračovaniu električkovej trate do Petržalky.

Druhá fáza má pokračovať od Bosákovej ulice až po Janíkov dvor a meria 3,8 kilometra. Bude mať sedem zastávok, na konci obratisko a technické zázemie. Električka bude čo najviac zatrávnená, povedľa nej dĺžky povedie nová, štyri metre široká cyklotrasa. Ráta sa s výsadbou stromov okolo trate. Na to, aby električka v plnej miere plnila svoju funkciu, si budeme však musieť počkať do roku 2020.

Čítajte viac tu: Električkovú trať do Petržalky budú predlžovať. Pozdĺž celej trasy sú naplánované cyklochodníky

„Na tento most čakáme roky. Výrazným spôsobom uľahčí cestovanie Petržalčanov do práce a zvýši kvalitu ich života v našej mestskej časti. Viac spojí obyvateľov z oboch brehov Dunaja. Peši, bicyklom, verím, že o pár týždňov aj električkou. Takže sa radujeme a veríme, že čo najviac ľudí z oboch brehov Dunaja ho bude využívať,“ povedal v príhovore starosta Petržalky.

Bratislavská samospráva v roku 2013 pristúpila k realizácii jedného zo strategických dopravných projektov, uskutočnenie ktorého so sebou nieslo niekoľko komplikácií a následných predlžovaní termínov dokončenia. Po viac ako dvoch rokoch čakania sa dnes konečne dostali na nový Starý most aspoň cyklisti a chodci.

Základné technické parametre mosta:

Celková dĺžka samotného mosta: 465,4 m

Váha oceľovej konštrukcie: 6796 t

Počet pôvodných pilierov 6 + 2 opory, po rekonštrukcii 5 pilierov + 2 opory ( 2staré piliere zbúrané a nahradené jedným novým)

Štandardná šírka mosta s chodníkmi: 22,05 m

Šírka v miestach balkónov: 33,25 m

Celková výška konštrukcie mosta: 11,3 m

Celková plocha náterov konštrukcií: cca 90-tisíc m2

Počet zastávok električky: 4 (Štúrova, Viedenská, Bosákova a Jantárová)

Najočakávanejší dopravný projekt v sebe okrem Starého mosta zahŕňa aj rekonštrukciu Štúrovej ulice a vybudovanie I. etapy nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky. Najväčšia mestská časť tak bude konečne a historicky napojená do siete električkových tra­tí.

Čítajte tiež: Moment, na ktorý Bratislavčania čakali roky. Otvárajú nový Starý most, čo všetko tomu predchádzalo?

Otvorenie Starého mosta
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM