Michaela Katonová Rôzne

OBRAZOM: Bratislava v socializme. Viete, ako vyzerala Obchodná ulica či Staré mesto?

Bratislava v socializme zásadne menila svoju tvár a mnohí Bratislavčania na to nespomínajú v dobrom. Zbúraná bola značná časť bratislavského Podhradia vrátane historicky hodnotných častí Vydrice a synagógy počas stavby Mosta SNP. Ako vyzeral bežný život si môžete pozrieť v galérii.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislava v socializme. Viete, ako vyzerala Obchodná ulica či Staré mesto?
Zdroj: Dnes24.sk

Džínsy z Tuzexu a ananásy na dekoráciu

Kažodenný život postihovali mnohé obmedzenia. Cenzúra bola bežnou súčasťou života a médiá prezentovali len to, čo bolo schválené. V priebehu fungovania komunistického režimu sa postupne znižovala životná úroveň voči životnej úrovni v západných krajinách.

Zájsť do obchodu a kúpiť si len tak banány, pomaranče či mäso, bolo takmer nemožné. Viaceré tovary bol nedostatkové. Keď prišlo niečo nové do obchodu s oblečením alebo do zelovocu, ľudia stáli v dlhých radoch a veľakrát na nich už vôbec nevyšlo. „Niekedy sme čakali a ani sme nevedeli na čo vlastne. Pamätám si, keď prišli ananásy, ani sme nevedeli čo to vlastne je. Mysleli sme si, že je to dekorácia,“ hovorí Staromešťanka Má­ria.

Úplne iný tovar bol dostupný v Tuzexe, kde sa nakupovalo za bony, ktoré sa z veľkej časti dali získať len na čiernom trhu. Veľkým hitom boli džínsy, ktoré boli istý čas zakázané. „V Tuzexe som si vystál frontu na rifle a s najväčšou radosťou som si ich na druhý deň obliekol do školy. Súdružka profesorka ma vyhodila z triedy, že či nemám normálne tesilové nohavice,“ spomína na toto obdobie Bratislavčan Miroslav.

Nezamestnaní do väzenia

Nezamestnanosť bola nezákonná. Presnejšie označovaná ako trestný čin príživníctva, postihnuteľný odňatím slobody. Udržiavala sa umelá zamestnanosť. Politická angažovanosť más sa vyžadovala. Účasť na prvomájových sprievodoch bola povinná a akékoľvek vzpieranie bolo potlačené.

Voľný trh neexistoval. Ceny boli rovnaké na základe centrálne plánovaného hospodárstva, ktoré sa plánovalo v päťročniciach. Sovietsky zväz sa predstavoval ako politický a kultúrny vzor. Dodnes v Bratislave môžeme vidieť rôzne sochy či fontány, ktoré mali oslavovať vtedajší režim.

Zdroj: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch / Dnes24

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Pozrite sa, ako vyzerala Hlavná stanica v minulosti a dnes

Bratislava v socializme
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM