Rôzne

OBRAZOM: Bratislava slávnostne otvorila svoje brány

Symbolickým odpečatením a otvorením mestských brán sa v Bratislave začala oficiálne tohtoročná letná turistická sezóna.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislava slávnostne otvorila svoje brány
11
Galéria
Zdroj: TASR

Pri príležitosti Bratislavských mestských dní dnes (22. 4.) hlavné mesto slávnostne otvorilo svoje brány. V sprievode Tovarišstva starých bojových umení a remesiel sa o to postaral primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Sviatok mesta

Ten pri tejto príležitosti pripomenul, že už od raného stredoveku, zhruba od 13. storočia, si Bratislavčania na sv. Juraja volili richtára a konšelov, ktorí ich zastupovali a spracovali veci v prospech obyvateľov a mesta. „Toto je jedna úžasná a zaväzujúca tradícia. Sviatok sa stal sviatkom mesta Bratislavy a ten si dnes pripomíname Mestskými dňami Bratislavy,“ povedal Nesrovnal.

Týmto podľa neho mesto opätovne otvára svoje brány pre všetkých, aby videli, aká krásna a bohatá Bratislava je, aby ľudia prišli a mohli spoločne oslavovať. „Ale osláviť nielen Bratislavu, ale aj to najcennejšie, čo v Bratislave je, a to sú Bratislavčania,“ podotkol primátor, podľa ktorého návštevníkov zaujíma všetko – doprava, výstavba i čistota.

Nahliadnite do Primaciálneho paláca

Počas dnešného programu podujatia Bratislavské mestské dni sa bude môcť verejnosť osobne stretnúť s predstaviteľmi mesta v Primaciálnom paláci. V historickej budove budú môcť navštíviť kancelárie primátora a jeho námestníkov, ale aj viaceré miesta, ktoré bežne prístupné nie sú, môžu si pozrieť tiež galériu so vzácnymi gobelínmi či reprezentačné priestory s obrazárňou.

Bezplatné vstupy ponúkajú aj viaceré mestské múzeá, galérie a mestské organizácie. Na dva dni v roku bude opäť pre záujemcov sprístupnená aj Kaplnka sv. Juraja pred Starou tržnicou na Námestí SNP.

Bohatý program pre malých aj veľkých

Pre milovníkov histórie budú otvorené bunkre v Petržalke, mestské lesy lákajú spoznávaním stromov a vtáčím spevom, prehliadku vodárenského zdroja ponúka ostrov Sihoť a Vodárenské múzeum. Chýbať nebudú ani vyhliadkové plavby loďou po Dunaji či tematické prehliadky, kde sa verejnosť dozvie o tajomstvách židovskej Bratislavy, alebo o plesoch a báloch v období Márie Terézie.

Pripravený je bohatý kultúrny program, tvorivé dielne centier voľného času a základných umeleckých škôl či detské divadelné predstavenie v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Priaznivci historických vozidiel si môžu vychutnať bezplatné jazdy na viacerých historických linkách označených písmenom H a číslom linky.

Kompletný program Bratislavských mestských dní 2017 je zverejnený na webovej stránke hlavného mesta.

Bratislavské mestské dni 2017
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM