ts Rôzne

OBRAZOM: Bratislava sa chystá na predsedníctvo a park v centre mesta vyzerá takto

Bratislava sa 1. júna na pol roka stane centrom Európy. Slovenská republika bude predsedať Rade EÚ, a tak sa v Bratislave začali veľké úpravy a rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislava sa chystá na predsedníctvo a park v centre mesta vyzerá takto
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavné mesto síce investovalo pred predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ do rekonštrukcií, no parku v centre mesta sa zrejme neušlo. Čím to je, že sa na mestský park na Kollárovom námestí zabudlo?

Napriek tomu, že bol park už v minulosti v centre pozornosti nejedného architekta a vypracovalo sa niekoľko vizualizácií, do dnešného dňa sa v ňom nič nezmenilo. Mestský park už niekoľko rokov chátra.

Prečo sa oň nik nezaujíma? Jednou z príčin môže byť aj názor senátu Krajského súdu v Bratislave z roku 2014, podľa ktorého Kollárovo námestie nie je parkom. Vraj je to verejné priestranstvo združujúce funkcie verejných priestorov a sadovnícky upravenej zelene, plniace funkciu námestia.

Alebo je dôvodom neupraveného roky chátrajúceho parku nejasné prerozdelenie nájmu pozemku?

Čítajte aj: Bratislava sa chystá na predsedníctvo. Najhoršej čiernej skládky ju však zbavili dobrovoľníci

Chátrajúci park

O čistotu sa už v minulosti postaralo mesto napriek tomu, že plochu zelene na Kollárovom námestí v správe nemá. Tá je v správe mestskej časti Staré Mesto.

„Hlavné mesto na podnet primátora Bratislavy Iva Nesrovnala ešte v minulom roku priestor vyčistilo a upravilo zeleň. Presvetlili sme priestor tak, aby sa tam Bratislavčania mohli cítiť bezpečnejšie a tento priestor sa aspoň čiastočne skultivoval,“ informuje hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Kto dá ale do poriadku lavičky a opraví rozpadajúce sa miesta na sedenie? Predsedníctvo sa blíži a my sa budeme musieť hanbiť za zanedbaný park priamo v centre mesta.

Zabudnuté návrhy

Vizualizácií mestského parku na Kollárovom námestí sa objavilo niekoľko. V minulosti vypísalo mesto obchodnú súťaž na prenájom Kollárovho námestia na výstavbu podzemných garáží.

Projekt architekta Struhařa s minimálnym zásahom do terénu a maximálnym zachovaním existujúcich stromov sa vtedy ukázal ako veľmi nádejný.

Pripomeňme si tiež projekt Kollárovo námestie – kultúrne multimediálne námestie od architektov Juraj Hermann, Lenka Gáliková a Daniel Růžička. Výsledkom mal byť upravený park bez rozpadnutých betónových miest na sedenie s novými lavičkami a udržiavanou zeleňou.

Čítajte aj: Hlavnému mestu opäť pomôžu dobrovoľníci. Celoslovenský projekt Naše mesto okrášli aj Bratislavu

Ilustračný obrázok

Mestský park na Kollárovom námestí
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM