Adriana Banásová Rôzne

OBRAZOM: Atmosféra na cintoríne v Slávičom údolí v predvečer Sviatku všetkých svätých

Hoci sa sviatočné novembrové dni začínajú až dnes, sviečky na cintorínoch sa pomaly rozhoreli už koncom pracovného týždňa. Mnohí návštevníci vidia v návšteve cintorínov v predstihu výhodu – menej ľudí a viac miesta na parkovanie.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Atmosféra na cintoríne v Slávičom údolí v predvečer Sviatku všetkých svätých
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Katolícka cirkev a jej prívrženci dnes slávia sviatok Všetkých svätých, na ktorý nadväzuje zajtrajšia Pamiatka zosnulých, ľudovo nazývaná aj ako Dušičky. Cirkev oddávna spája s týmto sviatkom nádej na vzkriesenie a pripomína, že tento deň nemá byť dňom smútku. Pre kresťanov je dnešok spojený s vierou, že život nekončí smrťou.

Počas obidvoch dní si nie len veriaci spomínajú na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Kladú na hroby svojich blízkych kvety a vence, zapaľujú za duše zosnulých sviečky…

Návšteva cintorínov v predstihu

Ľudia si pamiatku svojich blízkych uctievajú návštevou hrobov už od štvrtku. Mnohí z nich tak učinili skôr z praktického hľadiska, aby predišli masovej návšteve cintorínov, ktorá často robí z tohto sviatku skôr hon na parkovacie miesta a rýchle „vybavenie“ toho, čo človek potrebuje…

Naša redakcia si bola taktiež uctiť svojich blízkych zosnulých a v predvečer dnešného sviatku navštívila cintorín Slávičie údolie.

V Mlynskej doline bolo už síce trochu rušno, no žiadne zápchy na cestách sa našťastie nekonali. Doprava na parkoviskách bola riadená a koordinovaná, ľudia mohli bez väčších problémov zaparkovať.

Doprava bez problémov

Atmosféra na cintoríne bola pokojná, ľudia s nostalgiou spomínali na svojich najbližších. V tme sa jagalo tisícky červených a žltých svetiel, ktoré sú symbolmi očistenia duše od hriechu. Pri Pamätníku bojovníkov proti fašizmu, ktorí zahynuli v koncentračnom tábore Matthausen v roku 1945 sa každý pristavil a zapálil jeden kahanec.

Prečítajte si tiež: Na bratislavských cintorínoch sa už rozhoreli prvé „dušičkové“ sviečky, Pamiatku zosnulých si prišiel uctiť aj primátor Ivo Nesrovnal

Včerajšia návšteva cintorína prebehla bez stresov, ktoré bohužiaľ k tomuto sviatku patria. Hlavné mesto pre nadchádzajúce sviatočné dni pripravilo opatrenia, aby zabezpečilo hladký priebeh návštev bratislavských cintorínov.

Zvýšená protipožiarna pohotovosť a zvýšené hliadky mestskej polície budú dohliadať na bezpečnosť a dopravu. Mesto spolu s Dopravným podnikom Bratislavy tiež posilnilo dopravu v podobe zvýšenia intervalov spojov MHD a vypravením veľkokapacitných kĺbových vozidiel.

Atmosféra na cintoríne v Slávičom údolí v predvečer Dušičiek
19
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM