Aktualizované Rôzne

OBRAZOM: Antifašistická mobilizácia vyšla do ulíc. "Nikdy neprejdete!" odkazujú Kotlebovcom

"Dočkali sme sa času, kedy si ľudia zvolili v parlamentných voľbách fašistov. Naši starí otcovia, ktorí bojovali za našu slobodu, sa obracajú v hroboch," burcujú ľudí organizátori pochodu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Antifašistická mobilizácia vyšla do ulíc. "Nikdy neprejdete!" odkazujú Kotlebovcom
Zdroj: TASR

Pod vlajkami s preškrtnutým hákovým krížom sa vydalo dnes večer do ulíc hlavného mesta viac ako 2-tisíc prevažne mladých ľudí. Pochod sa skončil okolo ôsmej večer.

„Nemôžeme dovoliť, aby mali fašisti v tejto krajine, čo i len malý vplyv, preto sme tu. Chceme im odkázať, že sa nebojíme,“ povedal Miroslav (33). Pochod Starým Mestom prebieha pokojne, ľudia nesú transparenty s preškrtnutým hákovým krížom a nápismi Stop fašizmu.

Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! bola reakciou na to, že sa v sobotňajších voľbách do parlamentu dostal aj kontroverzný Marian Kotleba so stranou Ľudová strana Naše Slovensko.

„Dočkali sme sa času, kedy si ľudia zvolili v parlamentných voľbách fašistov. Naši starí otcovia, ktorí bojovali za našu slobodu, sa obracajú v hroboch. Ocitli sme sa na medzníku histórie, kedy zápasíme o charakter našej spoločnosti,“ uviedli organizátori pochodu na Facebooku. Ich cieľ je, ako to pomenovali, nedovoliť, aby zvíťazil fašizmus.

Pochod neunikol ani pozornosti polície, ktorá ešte pred začiatkom prijala bezpečnostné opatrenia. „Situáciu v meste sme monitorovali a boli sme pripravení plniť úlohy vyplývajúce zo zákona,“ uviedla pre TASR policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Polícia podľa nej vyčlenila potrebné sily a prostriedky. Portál Aktuálne.sk informoval, že polícia musela raz zasiahnuť.

Demonštrácia sa súčasne konala aj v Banskej Bystrici, kde sa zišlo približne sto mladých ľudí. Akcia mala prebiehať tiež v Košiciach, avšak pre malú účasť bola zrušená. Na sociálnej sieti sa demonštrácia zmenila na Antifašistickú mobilizáciu: Košice podporujú Bratislavu.

„Rozhodli sme sa prísť podporiť protifašistický pochod, aby sme ukázali aj tým, ktorí volili Kotlebu, že sa vieme zorganizovať,“ povedal 35-ročný Martin.

Ľudová strana Naše Slovensko predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu získala v sobotňajších voľbách 8,04 percenta (14 poslaneckých kresiel v NR SR).

Prečítajte si tiež: Zvolenie Mariana Kotlebu umocní strach z cudzincov

Autor: Nina Táborská, Alexandra Húsková.

Antifašistický pochod
1
Galéria
Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete!
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM