Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM: Američan v našich končinách. Pozrite sa, aký tvor objedá rastliny v slovenských riekach

Na Slovensku ide o invázny druh hlodavca prispôsobený životu vo vodnom prostredí. Jej prirodzeným domovom sú juhoamerické oblasti. Pôvodne sem boli tieto exotické hlodavce privezené najmä kvôli ich vzácnej kožušine a chutnému mäsu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Američan v našich končinách. Pozrite sa, aký tvor objedá rastliny v slovenských riekach
Zdroj: TASR

Nutria vodná (Myocastor coypus) je na Slovensku invázny druh hlodavca prispôsobený životu vo vodnom prostredí. Jej prirodzeným domovom sú juhoamerické oblasti, v našom podnebí je na ňu trochu chladno, ale prispôsobila sa.

Ľudia ju totiž začali v minulom storočí do Európy dovážať najmä kvôli kožušine a mäsu. Cielene boli u nás nasadené v 50-tych rokoch pri Hrone v Želiezovciach.

Nachádzajú sa najmä v teplejších, nížinatých oblastiach pri vodných plochách v okolí Žitného ostrova. Fotografie nutrií v galérii vznikli na Čiernej vode pri Bratislave.

Nutria je väčšia ako ondatra, váži okolo dvanásť kíl a živí sa vodnými rastlinami a porastom okolo vodných plôch. Žije v páre, alebo vo väčších rodinách a svoje teritórium si chráni pred votrelcami. Na Slovensku nepatrí medzi chránené zvieratá.

Prečítajte si aj: Atrakciou pre deti aj dospelých na Záhorí bude zážitkový chodník Bobria hrádza

zdroj:vedanado­sah.sk

Nutria na Čiernej vode
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM