Rôzne

OBRAZOM: Ako sa menil vizuálny smog na Obchodnej ulici od roku 1984

Koniec normalizácie, rady na pomaranče, rekonštrukcie a prestavby v 90. rokoch, sezónne výpredaje... To všetko a viac zažila Obchodná za posledných 30 rokov.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Ako sa menil vizuálny smog na Obchodnej ulici od roku 1984
20
Galéria
Zdroj: YouTube.com

Predstavte si, že v roku 1980 odídete z Bratislavy a vrátite sa dnes. Utekáte na Obchodnú ulicu a dúfate, že na nej ešte nájdete obľúbenú predajňu spred 30 rokov. Miesto potravín však narazíte na obchod s moderným oblečením a na mieste, kde ste kupovali sladké cukrovinky sa vo výkladoch blyštia drahé šperky. Pravdaže, za 30 rokov sa veci zmenia až niekoľkokrát.

Tvár Obchodnej ulice sa za posledných 30 rokov zmenila. Niektoré prevádzky zmenili svoje zameranie dokonca aj šesťkrát. Vďaka fotografovi Ľubovi Stachovi máme možnosť nahliadnuť do histórie a zistiť, ako vyzerala jedna z najznámejších bratislavských ulíc kedysi.

Príbehy výkladov

V roku 1984 začal fotograf Ľubo Stacho fotografovať projekt Obchodná. Výklady Obchodnej ulice a ich príbeh fotografoval dlhých 30 rokov, výsledkom čoho bola v roku 2014 štyristo stranová kniha s 500 najlepšími fotografiami. Tie dokumentujú politické, spoločenské a vizuálne zmeny vo výkladoch na Obchodnej ulici od roku 1984 po rok 2014.

Nafotil okolo 5 000 záberov, ktoré zobrazujú zmeny vizuálneho smogu na Obchodnej ulici. Reklamy bolo stále viac, v závislosti od toho, ako rýchlo sa menili spoločenské nálady a rástol konzum.

Koniec normalizácie, rady na pomaranče, nástup perestrojky, November ‘89, ranný kapitalizmus, rekonštrukcie a prestavby v 90. rokoch, globalizačné vplyvy, sezónne výpredaje, ale aj čakania „na prenájom“ počas hospodárskej krízy. To všetko zachytil Stacho na unikátnych historických fotografiách.

Prečo výklady?

“Keď zomrel Leonid Iľjič Brežnev v roku 1982, normalizácia bežala na plné obrátky. Vo výkladoch na Obchodnej ulici boli všade jeho fotografie a ja som nemal odvahu zachytiť to na film. Toto všetko sa zopakovala po 16 mesiacoch 9. februára 1984, keď zomrel ďalší súdruh generálny tajomník Jurij Vladimirovič Andropov. Jeho portrétmi bola znovu zaplavená celá ulica. Tento moment odštartoval moje dokumentovanie Obchodnej,“ hovorí o začiatku projektu Ľubo Stacho, autor fotografií.

„Podarilo sa mi zachytiť zaujímavé konfrontácie, ktoré vznikli spojením názvu obchodu a samotného parte a začal som si všímať aj inú politickú výzdobu výkladov. O rok a mesiac prišla smrť ďalšieho generálneho tajomníka Konstantina Ustinoviča Černenka a situácia na Obchodnej sa znovu zopakovala. Ľudia chodili okolo obchodov a nevšímali si súvislosti. Fotenie výkladov sa mi odvtedy stalo poslaním. Tá insitná úprimnosť aranžérov bola jedinečná, niektorí ako keby súťažili v hľadaní „nových foriem agitácie“, iní to odbili „aby bolo“,“ spomína Stacho.

„Potom prišla novembrová nežná a ja som zase fotil. Zdalo sa, že môžem s projektom skončiť, ale v akejsi zotrvačnosti som to nedokázal. Sedel som v „kine“ a začal pozerať druhý diel. Kapitalizmus do Obchodnej zasiahol razantnejšie ako vlečúci sa socializmus. A znova to bolo zaujímavé,” dodal.

Obchodná 1984 – 2014 / Ľubo Stacho
20
Galéria
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM