Nina Táborská Rôzne

OBRAZOM: Ako Peter Sagan potešil v Bratislave svojich fanúšikov

Na Slovensko sa už tak často nedostane. Program World Tour je príliš nabitý a z Monaka, kde žije už dva roky, to nie je len tak na skok. Najlepší slovenský cyklista posledných sezón si však vo štvrtok našiel čas aj na fanúšikov z rodnej krajiny a strávil s nimi deň v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Ako Peter Sagan potešil v Bratislave svojich fanúšikov
Zdroj: TASR

Na hviezdu svetovej cyklistiky sa prišlo pozrieť niekoľko stoviek ľudí a nadšené boli najmä deti, ktoré mali možnosť si odfotiť dvadsaťpäťročného pretekára, či získať cennú trofej – jeho autogram. O podpis Petra Sagana ale mali záujem aj staršie ročníky, mnoho z ľudí za ním prišlo ako inak na bicykloch.

„Prišlo sem veľa ľudí, čo ma teší a vážim si to. Prišiel som sem hlavne kvôli nim, aby som ich mohol pozdraviť. Chcem sa im poďakovať za podporu,“ povedal svojim priaznivcom. Tí za ním neváhali vycestovať ani do Francúzka, kde v uplynulých týždňoch získal už svoj štvrtý zelený dres na najslávnejších pretekoch sveta Tour de France. „Aj tam prišlo veľmi veľa fanúšikov a chalani v balíku hovorili, že prišli moji ‚hooligans‘, všade boli slovenské vlajky,“ dodal športovec.

Jazdec stajne Tinkoff-Saxo strávi na Slovensku štyri až päť dní a potom zamieri naspäť do Monaka. Jeho ďalším cieľom v sezóne je príprava na španielsku Vueltu a v kniežactve má na ňu lepšie podmienky ako v rodnej krajine. Rozhodujúca je najmä blízkosť alpských kopcov vo Francúzsku a Taliansku.

„Po pár dňoch sa vraciam do Monaka. Ale to, že tam žijem, neznamená, že trénujem v meste na kruhovom objazde. Chodím do Talianska, do Francúzka a tam sú veľmi pekné cesty aj kopce. Také, aké na Slovensku ani nemáme. Sú tam dobré podmienky na tréning,“ povedal.

Obe krajiny majú veľkú cyklistickú tradíciu a ľudia sú tak zvyknutí na to, že na cestách sa pomedzi autami premávajú pretekári. „Pri mori je samozrejme väčšia premávka, ale keď človek odbočí viac do vnútrozemia, tak tam je to skoro bez áut. Je to super, navyše ľudia sú tam navyknutí na cyklistov a veľa ľudí jazdí po cestách aj na skútroch.“

Hviezdna kariéra

Sagan začínal kariéru na horskom bicykli, aj teraz by si na ňom rád zajazdil, ale nabitá sezóna mu to už tak ľahko nedovoľuje. „V sezóne na to nie je čas a keď ho človek aj má, chce si trochu oddýchnuť. Ale po nej, keď je zimná príprava, sadnem radšej na horský, veď cestného mám už dosť. Keď je voľno a mám na to chuť, tak vždy idem. Do kategórie U23 som jazdil aj aj, ale potom prišla ponuka z profesionálneho tímu a musel som si vybrať. Rozhodol som sa pre cestu, keďže som dostal ponuku z ProTour tímu. Tam nebolo o čom a myslím si, že som urobil dobre,“ povedal Sagan, ktorý si zaspomínal aj na svoje cyklistické začiatky.

„Spomínam si na staré časy s trénerom Petrom Zánickým. Nebolo to len o tréningu, ale aj o tom ako nás vychovával. Ako nás zobral na sústredenie na chatu, ako sme neposlúchali a dostali sme tresty, ako keď sme bicyklovali, búchal hrncami, aby nás povzbudzoval, hrali sme sa. Sú to vtipné zážitky, na ktoré rád spomínam,“ povedal Sagan.

Z mladosti sa preniesol aj do súčasnosti, v ktorej sa stále viac a viac využívajú moderné technológie. Sagan si myslí, že sú až veľmi veľkou súčasťou každodenného života.

„Technika ide stále dopredu, niekedy sa mi zdá, že sme predbehli svoju dobu. Narodí sa dieťa a rodičia mu dajú iPad, aby sa hralo, aby nešlo behať von a aby bolo ticho. To sa mi nepáči. Ja som vyrastal na ulici s deťmi, kde sme sa hrali, bicyklovali, chodili sme do lesa a opekali sme si. To sa z tejto doby vytráca. Aj keď si sadneme spolu ku stolu a všetci sú na telefóne. Rozprávajú sa virtuálne s ľuďmi, ktorí sú od nich ďaleko. Je to síce pekné, ale človek stráca tú chvíľu, v ktorej žije.“

Paralelu našiel aj v cyklistike. „Aj náš šport sa pomaly začína meniť. Všetci pozerajú len na čísla, watty, tep a ten ‚feeling‘ športovca ide bokom,“ uzavrel obľúbený cyklista.

Prečítajte si tiež: Z Bratislavy do Tatier na bicykli: Peter Káčer dnes odštartoval svoju tour za pomoc iným

Peter Sagan v Bratislave
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM