Rôzne

OBRAZOM: Aj v bunkri sa musí upratať. Rukávy si vysúkali dobrovoľníci

Vojenské kabáty, staré drevené debny a rôzne vybavenie pre bojovníkov z čias 2. svetovej vojny sa cez víkend vetrali pred petržalským bunkrom BS-8.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Aj v bunkri sa musí upratať. Rukávy si vysúkali dobrovoľníci
8
Galéria
Zdroj: Foto: Miroslav Košírer

Aj v bunkri treba občas upratať. Cez víkend si vyhrnuli rukávy dobrovoľníci, ktorí sa pričinili o to, aby sa do dnešných dní zachoval kus histórie. „Každý rok na jar je dôležité bunker vyvetrať, urobiť rôzne elektroinštalačné práce a ďalšie opravy,“ hovorí Miroslav Košírer – bratislavský fotoreportér, ktorý založil občianske združenie Zachráňme petržalské bunkre.

Dlhé roky zanedbaný

Bunkre na území Petržalky po roku 1933 vybudovala československá armáda. Ďalšie za začali budovať až v roku 1937. Boli väčšie a mali väčšiu odolnosť (kvôli hrúbke betónu). Túto výstavbu malo na starosti Ředitelství opevňovacích prací, ktoré vzniklo v roku 1935. Postupne bola, už vtedy úplná línia doplňovaná o pomocné objekty ako napr. objekty ľahkého opevnenia, protitankové steny a pod. Najväčším z pätnástich bunkrov petržalského opevnenia je BS-8 „Hřbitov“.

Opevnenia sa mali budovať až do roku 1951, po „Mníchove“ a rozdelení Československa boli práce na tomto obrannom systéme zastavené. Po roku 1945 boli bunkre prezbrojené a slúžili pohraničníkom až do revolučného roku 1989.

Po zrútení Železnej opony záujem armády o bunkre upadol a nikto sa o ne nestaral. Stali sa miestom „lovcov“ železného šrotu, niečo si tam našli aj zberatelia artefaktov z vojenskej histórie. Bunkre takmer 20 rokov chátrali a obsadené boli zväčša narkomanmi alebo bezdomovcami.

Vojenské múzeum

Vďaka zanietenosti občianskych združení a dobrovoľníkov sa smutný osud bunkrov zmenil k lepšiemu. V bunkri BS-8 na Kopčianskej ulici je vojenské múzeum, ktoré je zamerané na vzdelávanie detí a mládeže aktívnou formou. Školáci sa tam dozvedia viac o dejinách československej a slovenskej armády. V interiéroch sú vystavené rôzne dobové fotodokumenty, vojenské uniformy, prilby, zbrane a vysielačky. Ak bunker navštívite, môžete sa aj vy obliecť do vojenských uniforiem a vyskúšať si plnú poľnú.

Zrevitalizované objekty bunkrov sú prístupné každý víkend alebo po telefonickej, prípadne e-mailovej dohode. Viac sa dozviete TU.

Bunker BS-8
8
Galéria
Zdroj: Foto: Miroslav Košírer
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM