Rôzne

OBRAZOM: Aby sa Bratislavčania nemuseli hanbiť za svoje mesto

Ako by vyzerala Bratislava, keby sme nemali dobrovoľníkov, ktorí pravidelne organizujú akcie zamerané na čistenie našich ulíc?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Aby sa Bratislavčania nemuseli hanbiť za svoje mesto
Zdroj: Zelená hliadka

V rámci príprav na predsedníctvo v Rade EÚ mesto vyčistilo a zrekonštruovalo povrchy mnohých ciest v centre mesta. Nezaslúžili by si ale aj Bratislavčania, ktorí v centre mesta nebývajú, tiež chodiť po upravených cestách?

Keďže mesto niekedy nepočúva, dobrovoľníci a aktivisti sa rozhodli počúvať. Na podnety obyvateľov organizujú akcie, v rámci ktorých chodia a čistia mesto.

Zelená hliadka

Azda najznámejšou dobrovoľníckou skupinou v Bratislave je Zelená hliadka. Od minulého roku organizuje akcie SpotFix, v rámci ktorých čistí a zveľaďuje naše mesto. Pod rukami Zelenej hliadky tak ožili čistotou už mnohé miesta Bratislavy, za ktoré sme sa vždy hanbili.

Starajú sa nielen o odstraňovanie grafitov či čiernych skládok, ale aj o zeleň, cesty a bezpečnosť obyvateľov.

Ako o sebe sami píšu: „Zelená hliadka je združením občanov, ktorí sa už nedokážu prizerať hromadiacim sa problémom nášho mesta. Poukazujeme na nedostatky tým, že ich riešime.“

Najbližšia akcia, 14. SpotFix – výťahy Mosta Apollo, prebehne už túto sobotu. Terčom bude Most Apollo, dobrovoľníci zmenia tvár oboch výťahov spájajúcich lávky s povrchom zemským.

V nedeľu si nenechajte ujsť Zelenú hliadku na Žabom majeri vol. 5. Nakoľko si mestská časť Rača obstarala firmu, ktorá uprace všetky čierne skládky na území Žabieho majera, Zelená hliadka sa zameria na novomestskú časť Majera.

O akciách informuje Zelená hliadka pravidelne na sociálnej sieti.

Bratislavské dobročinné verejnoprospešné aktivity

Veľmi užitočnou pre hlavné mesto je aj práca skupiny Bratislavčanov, ktorí organizujú verejnoprospešné aktivity vo svojom voľnom čase a za svoje peniaze, pre lepší život v metropole.

Naposledy sa pustili do sanácie verejného osvetlenia na Antolskej ulici v Petržalke. Vyčistili zvyšky stožiarových rúr, odkopali, zabetónovali, naspojkovali niektoré káble, premerali izolačné stavy káblov s výborným výsledkom a pustili sa do postupného dopĺňania stožiarov a svietidiel.

„Všetko je robené v zmysle požiadaviek Siemensu a štandardov pre verejné osvetlenie v Bratislave a pri dodržaní elektrotechnických a svetelnotechnických noriem,“ vysvetľujú na svojej stránke.

OZ Priatelia Rače

Možno menej známi, no vôbec nie menej aktívni Priatelia Rače sú združením račianskych aktivistov, ktorým nie je jedno, čo ako to v Rači vyzerá. V máji organizovali čistenie grafitových nápisov na Dopravnej ulici v Rači.

Pomoc Rači a jej obyvateľom považujú za svoje poslanie a radi uvítajú nových členov. Vždy sa zíde pár nových dobrovoľníckych rúk.

Nepáči sa vám ulica, po ktorej denne chodíte? Stále sa potkýnate o výtlky a vašu zastávku špatí škaredé zábradlie? Nezabudnite, hrdinom bratislavských ulíc sa môže stať každý z vás.

Čítajte aj:

Ilustračný obrázok

Dobrovoľníci sa starajú o Bratislavu
11
Galéria
Zdroj: Zelená hliadka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM