Maros Palesch Krimi

Obrali štát o vyše pol milióna eur

Úrad boja proti korupcii objasnil prípady, pri ktorých bol štát poškodený o viac ako pol milióna eur. Z trestného činu neodvedenia dane a poistného sú obvinení traja podnikatelia Martina M., Romana L. a Ľubomíra V., dvaja z nich aj zo skrátenia dane

„Od apríla 2003 do júna 2004 na základe fiktívnych faktúr a ďalších dokumentov sa traja podnikatelia neoprávneným odpočtom dane z pridanej hodnoty a skrátením dane obohatili o viac ako 513.000 eur,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Mužom hrozí väzenie päť až dvanásť rokov, stíhaní sú na slobode.

Podľa Baloghovej 36-ročný Martin M., konateľ spoločnosti v Košiciach, si zabezpečil od Ľudovíta K., ktorého polícia obvinila už v roku 2004 zo založenia zločineckej skupiny a z podvodu, fiktívne faktúry na dodanie technických súčiastok.

„Ku skutočnému dodaniu tovaru však nikdy nedošlo. Napriek tomu si faktúry riadne zaúčtoval do účtovníctva v úmysle získať neoprávnený nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty,“ poukázala Baloghová. Za obdobie od júna 2003 až do mája 2004 mal takto 29 fiktívnymi faktúrami a dokladmi o ich uhradení spôsobiť štátu škodu viac ako 221.000 eur.

Rovnako postupoval aj 40-ročný Roman L. ako konateľ firmy z Partizánskeho. „Ten si však od septembra 2003 až do mája 2004 s pomocou Ľudovíta K. fiktívne účtoval dodanie odevu a obuvi. Polícia medzi stovkami faktúr identifikovala 22 fiktívnych, ku ktorých plneniu nedošlo,“ povedala Baloghová. Okrem neoprávneného nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty Roman L. mal skrátiť aj daň. Štátu tak mala vzniknúť škoda 209.000 eur.

Rovnakým spôsobom mal okrádať štát aj 41-ročný Ľubomír V. ako konateľ spoločnosti z Bratislavy. „Na základe fiktívnych faktúr uplatňoval neoprávnene nadmerný odpočet DPH a skrátil dane. Najčastejšími predmety faktúr boli reklamné a propagačné služby,“ priblížila Baloghová. Podľa zistení polície na základe 19 fiktívnych faktúr a ďalších dokumentov štátu spôsobil škodu 83.500 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM