Ľuba Lesná Samospráva

Odpočty starostov: Tatiana Rosová sa chváli obnovou parkov či zelene a Dobrým trhom

V ankete so starostami sa tentoraz pre náš portál Bratislava 24.sk predstavuje starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

Ilustračný obrázok k článku Odpočty starostov: Tatiana Rosová sa chváli obnovou parkov či zelene a Dobrým trhom
Zdroj: TASR

Čo sa Vám z vašich predsavzatí podarilo splniť, na čo ste obzvlášť pyšná?

Ľudia hovoria, že v Starom Meste sa veci hýbu, to bolo aj mojím cieľom. V každej lokalite je vidieť, že sa tam čosi deje – niekde je to obnova parku alebo nové podujatie. Takýmito aktivitami, či už je to nový klub seniorov, ihrisko, klzisko, trh alebo tančiareň v Carltone, spoznávanie histórie na vychádzkach či prednáškach v rámci projektu Poznaj Staré Mesto a ďalšie nové tradície, ktoré sme zaviedli, vytvárajú priestor pre komunity a ich stretnutia. Dovolím si povedať, že Staré Mesto ožilo, rozkvitlo a urobili sme mnoho opatrení, aby bolo čistejšie.

Obrovský kus práce sme spravili v oblasti parkov – okrem obnovy existujúcich parkov vznikli a vznikajú nové zelené územia ako napríklad Prugerka-Staromestská záhrada pri Horskom parku či zachránený park Belopotockého. Najvýznamnejšími staromestskými parkami sú Grassalkovichova a Medická záhrada. V Medickej záhrade sme otvorili letnú čitáreň, vybudovali dve nové ihriská, pribudla kaviarnička, toalety, vynovené sú lavičky, pribudli nové podujatia. Sprístupnili sme brány z Poľnej do Medickej záhrady aj do Ondrejského cintorína, vznikla tak nová Zelená zóna Medicka – Poľná. V Grassalkovichovej záhrade sme opravili po rokoch fontánu, obnovili hracie prvky, opravili verejné toalety aj lavičky. V Parčíkoch na Vajanského aj Jakubovom námestí sme vydláždili chodníky a takto by som mohla pokračovať…Mo­mentálne chystáme obnovu parku na Kmeťovom a Americkom námestí.

Podnikáme mnoho krokov na zlepšenie čistoty a poriadku v uliciach – zodpovednosť za čistotu a poriadok postupne preberá Staromestská a.s. – zamestnáva 10 ľudí bez domova, ktorí sú tzv. Čistiacou rotou – s metlou v ruke každodenne riešia aj podnety obyvateľov. O čistotu v pešej zóne sa stará ekologické čistiace autíčko na elektrický pohon, zvýšili sme počet inšpektorov verejného poriadku. Tiež sme zvýšili počet smetných košov. V uliciach, ktoré máme v správe, ich je takmer 700, zvýšili sme počet aj frekvenciu veľkokapacitných kontajnerov, zaviedli sme Linku čistoty, kde môžu ľudia hlásiť svoje podnety a mnoho ďalšieho.

Čo sa Vám naopak splniť nepodarilo a mrzí vás to?

Zmeny v parkovaní sa neudiali tak, ako som si predstavovala, nebolo to však vinou mestskej časti. Na úrovni mesta sa nepodarilo napriek niekoľkoročnému úsiliu prijať také predpisy, ktoré by nám umožnili uskutočniť celý zámer novej parkovacej politiky, spoplatnenej pre návštevníkov.

Mestská časť však napriek tomu urobila kroky, ktoré zlepšujú parkovanie Staromešťanom. Na komunikáciách v správe Starého Mesta sme obnovili systém rezidentského parkovania a rozšírili ho o dve zóny. Spolu je pre rezidentov približne 2300 miest a pribúdajú ďalšie. Ako prvá a jediná mestská časť vyznačujeme miesta modrým pozdĺžnym pásom. Zrušili sme vyhradené firemné miesta, parkovaciu kartu sme nahradili nálepkou, aby sme minimalizovali falšovanie.

Ako ste vylepšili život:

Rodinám s deťmi?

Podporujeme množstvo služieb pre rodiny – ako jediná mestská časť sme napríklad zriaďovateľom dvoch detských jaslí. Minulý rok sme otvorili novú materskú školu na Heydukovej. V škôlkach dôsledne dbáme na uspokojenie žiadateľov zo Starého Mesta, pričom v jasliach a MŠ sú cenovo zvýhodnení Staromešťania.

Rekonštruujeme budovy škôl a škôlok. Podporujeme a spolupracujeme s materským centrom Prešporkovo, ktoré sídli vo vynovených priestoroch. Budujeme nové ihriská a hracie prvky pre deti ako napríklad dve nové ihriská v Medickej záhrade, na Hviezdoslavovom alebo na Šafárikovom námestí, obnovili sme ihriská v Slubekovej záhrade alebo na Jedlíkovej ulici. Nové ihrisko bude na Jakubovom námestí a rozšíri sa ihrisko na Fajnorovom nábreží. Na Obchodnej aj na Dobšinského ulici vznikajú nájomné byty.

Nezamestnaným?

Pre tých, ktorí majú nízke príjmy alebo sú v hmotnej núdzi, sme zriadili Staromestskú výdajňu, ktorá sídli v priestoroch miestneho úradu na Medenej 2. V ponuke je bohatý sortiment – potraviny, ale aj oblečenie či drogéria. S nezamestnanými spolupracujeme aj v rámci aktivačných prác, pracujú najmä na udržiavaní čistoty a poriadku.

Dôchodcom?

Zriadila som Radu seniorov, ktorá funguje ako môj poradný orgán a vďaka ktorej vzniklo mnoho dobrých nápadov a projektov. Založili sme Staromestskú prepravnú službu, ktorá odvezie seniorov k lekárovi či na podujatia za symbolický poplatok, rozšírili sme terénnu opatrovateľskú službu, ktorá fungovala iba cez pracovnú dobu, dnes funguje nonstop 7 dní v týždni; funguje služba Domáce tiesňové volanie pre seniorov, vznikol projekt Karta staromestského seniora, vďaka ktorému budú mať seniori nad 60 rokov rôzne zľavy na nákupy a kultúrne podujatia, každý mesiac gratulujeme jubilantom, pripravených je množstvo podujatí – či už v rámci Seniorfestu, pravidelných tanečných zábav pre seniorov, filmových predstavení v Pisztoryho paláci, atď.

Psíčkarom?

Zriadili sme vôbec prvý psí park v Bratislave – na Poľnej ulici s hracími prvkami, pribudli tu aj koše a lavičky, pripravujeme ďalší psí výbeh. Majitelia psíkov z útulku, očipovaných, kastrovaných alebo psíkov s výcvikom majú úľavu na dani. Zaviedli sme prehľadný register na stráne www.staremesto.sk, kde sú zaregistrované psy. Vďaka spolupráci so spoločnosťou Royal Canin dostávajú Staromešťania štartovací balíček pri registrovaní psíka. Zorganizovali sme kampaň za čistotu a upratovanie po psíkoch. Trikrát do roka organizujeme úspešné podujatie Nájdite sa!…so zvieratkom z útulku, atď.

Bicyklistom?

Na viacerých miestach pribudli cyklostojany ako aj značenie pre cyklistov – aktuálne na Poľnej ulici. Spolupracujeme s Cyklokoalíciou, na Šafárikovom námestí dostala priestor Cyklokuchyňa.

Podnikateľom – živnostníkom?

Aktuálne je to napríklad projekt zásobovanie pešej zóny elektromobilom, ktoré slúži prevádzkam aj kultúrnym inštitúciám v pešej zóne, zadarmo môžu využívať na zásobovanie elektromobil. Pre nefajčiarske prevádzky sme zaviedli úľavu z dane za zabratie verejného priestranstva, at­ď.

Budete opäť kandidovať za starostku? Ak áno – prečo?

Áno, budem opäť kandidovať. Hlavnou motiváciou je dokončenie začatej práce a mnohých projektov pre Staromešťanov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM