Kultúra

Obľúbený Festival nového cirkusu Cirkul´art v Medickej záhrade nebude

Po šiestich rokoch sa festival nového cirkusu a divadla Cirkul´art lúči s Medickou záhradou. Staré Mesto ho tam údajne nechce!

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený Festival nového cirkusu Cirkul´art v Medickej záhrade nebude
13
Galéria
Zdroj: PR Clinic

Vedenie mestskej časti Staré Mesto údajne rozhodlo, že Cirkul’art v Medickej záhrade už nebude! Mestská časť sa ale bráni: „Staré Mesto nemohlo zrušiť toto podujatie, pretože tento rok jeho organizátori nepožiadali o jeho konanie v priestoroch Medickej záhrady ani na inom verejnom priestranstve v pôsobnosti mestskej časti.“

Cirkus v Medickej

Ako uviedla pre Bratislava24.sk Nora Gubková, hovorkyňa Bratislava-Staré Mesto, Medická záhrada spolu s Grassalkovichovou záhradou je kultúrnou pamiatkou, preto sa k jednotlivým plánovaným podujatiam vyjadruje aj Krajský pamiatkový úrad. „Ten ešte minulý rok nesúhlasil s konaním festivalu v avizovanom rozsahu a vydal zamietavé stanovisko. Napriek tomu sa starosta Radoslav Števčík dohodol s p. Pavlom Kelleym, riaditeľom podujatia, že festival v záhrade bude, aby organizátorom a hosťujúcim umelcom nespôsobil na poslednú chvíľu diskomfort,“ vysvetľuje Gubková.

„Obaja sa vtedy dohodli, že vzhľadom na predĺženie času konania festivalu zo štyroch dní na jeden mesiac, ako aj opakujúcemu sa daždivému počasiu v tomto období, bude lepšie nájsť pre festival novú lokalitu,“ dodala. Aktuálny ročník festivalu viditeľne zmenil svoj koncept. Väčšina predstavení sa tento rok bude odohrávať v interiéroch kamenných inštitúcií ako divadlo Aréna či DPOH, alebo v Starej tržnici. „Veríme, že Cirkul´artu sa bude aj naďalej dariť,“ dodala na záver Gubková.

Po šiestich rokoch sa tak festival nového cirkusu a divadla lúči s Medickou záhradou.

Divadelný cirkus

Organizátori sa nevzdali, spojili sily a pripravili celý Mesiac nového cirkusu v Bratislave. Festival Cirkul´art začína 5. mája veľkolepou open air show lietajúcich akrobatov Cirque du Platzak na Námestí Eurovea, kde je vstup voľný.

„Populárny a jedinečný festival svojho druhu na Slovensku potom pokračuje každý týždeň v bratislavských divadlách (Aréna, Astorka, Nová scéna, MDPOH) a končí parádnym víkendom pouličných show z celého sveta pre rodiny a deti 2., 3. a 4. júna na Nádvorí Starej Radnice v centre mesta,“ Bratislava24.sk informoval Ľubomír Šimkovič z PR Clinic. Úvod a záver festivalu bude patriť množstvu predstavení, ktoré sú úplne zadarmo. Nenechajte si ujsť hlavný program a zažite divadelný cirkus svetoznámych súborov, ktoré sú po prvý krát na Slovensku, uvádzané v slovenskej premiére.

Hlavný program:

DOIS – Luis & Pedro Sartori du Vale

Po prvýkrát spolu na javisku, aj prvýkrát na Slovensku, sa predstavia dvaja bratia, umelci, ktorí spájajú prvky prvotriednej lukostreľby, tanca, fyzického divadla a cirkusu. Nespájajú ich len spoločné zážitky a spomienky, ale aj rovnaké záľuby a povolanie. Alebo je to naopak to, čo ich rozdeľuje?

  • DOIS – Luis & Pedro Sartori du Vale / 6. máj o 22:00 hod., 7. máj o 16:00 hod. / Divadlo Aréna / vstupenky TU
Zdroj: YouTube.com

Nový cirkus – Younák

Netradičná fúzia divadla, cirkusu a folklóru. Junácka pasovačka, akrobacia a pohybové divadlo s prvkami commedie dell´arte. Nebude chýbať živá ženská kapela a príbeh voľne inšpirovaný obdobím 300-ročnej legendy o slávnom zbojníkovi, jeho družiny a bláznivej dedinke Jánošikovo. Kreatívne spojenie nového a starého slovenského sveta. Folklór tak trochu postavený na hlavu. Všetko naživo – uvidíte ako to dopadne.

  • Nový cirkus – Younák / 10. máj o 20:00 hod., 11. máj o 20:00 hod. / Stará tržnica / vstupenky TU
Cirkul´art
13
Galéria
Zdroj: PR Clinic

EXTRÉMITÉS – Cirque Inextrémiste

Rovnováha, plynové fľaše a milimetrový balans. To sú ingrediencie show troch akrobatov o prekonávaní prekážok na hranici rizika. Troch bytostí, ktoré si na doskách stavajú svoj neustále meniaci sa svet. Svet v ktorom sa strieda poriadok a chaos na drevenej konštrukcii postavenej z plynových fliaš. Cirque Inextrémisté pracuje vždy s celou škálou emócií. Smiech strieda napätie. Komické situácie sa menia na náročné ekvilibristické kúsky, pri ktorých zatajíte dych. Predstavenie je plné krehkej rovnováhy, dôvery, empatie a solidarity, kombinovanej s cynizmom medziľudských vzťahov dnešnej doby. Doby, ktorú sa snažíme žiť … s humorom.

  • EXTRÉMITÉS – Cirque Inextrémiste / 17. máj o 19:30 hod., 18. máj o 19:30 hod. / Mestské divadlo POH / vstupenky TU
Zdroj: YouTube.com

ATTACHED – Circus Tiger

Dve beznádejne prepojené bytosti. Pripútaní, pripojení. Manu Tiger a Massimiliano Rossetti sa pohrávajú s neobyčajnými materiálmi. Nápadito komunikujú s publikom, ktoré sa na chvíľu stáva súčasťou emotívneho zážitku. Fyzicky náročné divadlo a súčasný cirkus, ktoré neustále s humorom provokuje gravitáciu a ironickou ľahkosťou pripomína, že naše telá sú chtiac nechtiac vystavené fyzikálnym zákonom. Zmes ekvilibristických kúskov, dôvtip a vynaliezavosť aktérov prináša komické situácie dvoch totálne odlišných a zároveň pripútaných ľudí.

  • ATTACHED – Circus Tiger / 23. máj o 19:30 hod. / Divadlo Nová scéna / vstupenky TU
Zdroj: Vimeo.com

Alter Ugo The Clown 2,0

Neúnavný experimentátor novodobej klauniády s prehnaným účesom a podmanivým úsmevom, to je Guido Nardin alias Ugo Sanchez. Originálny majster pohybovej komiky. Trochu seriózny, trochu nespoľahlivý, trochu zvodca, talian. Majster sveta v pretĺkaní sa životom. Jeho koncertný playlist má široký a pestrý záber. Od tradičnej havajskej hudby po Eltona Johna, od Beethovena až po Manu Chao. Tento ojedinelý zjav je členom jedného z najlepších klaunských súborov súčasnosti Snow show Slava Polunina.

  • Alter Ugo The Clown 2,0 / 4. jún o 19:00 hod. / Divadlo Astorka Korzo´90 / vstupenky TU
Zdroj: YouTube.com

Pomocnú ruku pri príprave Mesiaca nového cirkusu podal Cirkul´artu primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Astorka Vlado Černý, generálna riaditeľka Novej scény Ingrid Fašiangová, riaditeľ BKIS a Mestského divadla DPOH Vladimír Grežo, ale aj vedúci zastúpenia Európskej komisie Dušan Chrenek, riaditeľka marketingu Eurovea Oľga Hammer či Gábor Bindics z Aliancie Stará tržnica.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM