KAW Rôzne

Objavte s nami nádherné miesta len kúsok za hranicami

Premýšľate, kam vyraziť na výlet? Ak ste už prebádali celé okolie hlavného mesta, zájdite za hranice. U našich rakúskych susedov je čo obdivovať.

Ilustračný obrázok k článku Objavte s nami nádherné miesta len kúsok za hranicami
Zdroj: internet

Len pár kilometrov za hranicami Bratislavy sa výletníkom otvárajú nekonečné možnosti na turistiku, oddych a poznávanie. Ponúkame vám pár tipov na zaujímavo strávený čas v rakúskej prírode.

Hrad Schlossberg nad Hainburgom

Výlet na zrúcaninu hradu z 13. storočia ponúka nenáročnú turistiku. Trasa bez prudkých prevýšení si nevyžaduje extra kondíciu, výstup zvládnete aj s malými deťmi. Ak by ste sa predsa len trocha zadýchali, zrúcanina vás za námahu odmení nádherným výhľadom na Dunaj a mestečko Hainburg.

Poprechádzať aj posilniť sa môžete v areáli hradu. Niekoľko drevených stolíkov turisti pravidelne využívajú na krátky piknik. Na upravenom trávniku sa deti vybehajú a dospelí môžu relaxovať.

Výhľad z Braunsbergu

Oproti Schlossbergu, nad miestnym kúpaliskom, kde počujete viac slovenčinu ako nemčinu, sa týči kopec Braunsberg. Môžete sa naň pokojne vyviezť autom, navrchu je veľké parkovisko.

Zrazu sa pred vami otvorí nádherný pohľad, ktorý nezastavia ani hranice. Je totiž vidieť až do Bratislavy. Petržalku, Dlhé diely, Staré mesto s jeho dominantami aj devínsku stranu mesta máte ako na dlani. A ani sa nemusíte pohnúť z miesta.

Kopec kedysi dávno osídľovali Kelti. Bohatú históriu starého národa pripomína napodobenina strážnej veže stojaca na západnej strane kopca.

Národný park Donau – Auen

Pôsobivé krásy parku sa rozprestierajú medzi Viedňou a Bratislavou. Tepnou tohto územia je prirodzený tok Dunaja, ktorý poskytuje domov mnohým vzácnym rastlinám a živočíchom. Lužnými lesmi v okolí rieky sa dá túlať hodiny.

Pri Dunaji nájdete aj menšie pláže, ktoré lákajú k piknikom. Horúce letné dni si môžete spestriť kúpaním. Rieka je pri brehoch mierna a pokiaľ nezaplávate priďaleko, nebezpečenstvo nehrozí.

Odporúčame zastaviť sa napríklad v Stopfenreuthe, kde pri Dunaji nájdete vodácke táborisko. Je to prvá obec, na ktorú narazíte, keď prejdete most za Hainburgom. Miesto spoznáte podľa novej dvojpodlažnej terasy, z ktorej sa dá pozorovať rieka.

Ak máte chuť na vodácku plavbu, upozorňujeme, že na vlnách Dunaja sa môžu plaviť len deti staršie ako pätnásť rokov. Ramená rieky môže zdolať aj menší drobizg.

Zámok Orth

Ak budete pokračovať smerom na Viedeň, narazíte na malebné mestečko Orth. Nedávno vynovený zámok, ktorý nájdete v strede obce, je pôvodne stredovekou stavbou. Pred niekoľkými rokmi prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Sídli v nej Centrum Národného parku Dunajské luhy a mestské múzeum.

Zámok sa môže pýšiť živou atrakciou – komín jednej z jeho veží je domovom bociana, ktorý ani na zimu neodlieta a stal sa maskotom celého mestečka.

Čítajte aj: Kam v Bratislave vyraziť na piknik?

Výlety do Rakúska
6
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM