Alexandra Húsková Správy

Obete holokaustu pripomínajú ďalšie pamätné kamene Stolpersteine. V Bratislave ich nájdete na Štúrovej, Tolstého a Klariskej ulici

Počet kameňov Stolpersteine pripomínajúcich obete nacizmu rozšíril aj o tie, ktoré uložili na troch miestach bratislavského Starého Mesta. Bratislava sa tak pripojila k Breznu, Tornali, Banskej Bystrici a Dubovej pri Modre, kde sa počas tohto víkendu pamätné kamene na obete holokaust

Ilustračný obrázok k článku Obete holokaustu pripomínajú ďalšie pamätné kamene Stolpersteine. V Bratislave ich nájdete na Štúrovej, Tolstého a Klariskej ulici
Zdroj: TASR

Stolpersteine osadili na Štúrovej ulici, kde bude pripomínať osud rodiny Rotterovcov, pamätný kameň na Tolstého zasa manželov Oesterreichovcov a ten na Klariskej osud aktivistky Gizely „Gizi“ Fleischmannovej.

Na dnešnom spomienkovom podujatí sa zúčastnil aj vicestarosta Starého Mesta Ľubomír Boháč, ktorý verí, že kamene budú mementom a zároveň výstrahou pred tým, aby sa niečo podobné ako holokaust už nikdy nezopakovalo.

„Kamene, ktoré sme uložili, zároveň vyjadrujú úctu a želanie, aby bola Bratislava opäť miestom, kde podobne ako kedysi, mohli vedľa seba opäť pokojne nažívať ľudia rôznych kultúr a konfesií,“ povedal Boháč.

Projekt Stolpersteine vznikol ako nápad nemeckého umelca Guntera Demniga. Od roku 2000 sa podarilo osadiť už viac ako 50.000 Stolper­steinov. Na Slovensku sa prvé pamätné kamene osadili v roku 2012. Najviac (12) je ich v Banskej Bystrici.

Kamene sa v predchádzajúcich rokoch položili tiež v Brezne, Lučenci, Ratkovej, Častej, Haliči, Prešove, Komárne i Bratislave, kde malo osádzanie kameňov premiéru v roku 2014.

Prečítajte si viac: Nezabúdajme na obete nacizmu. V Bratislave sa budú ukladať spomienkové kamene Stolpersteine

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM