Správy

Obec Berg rastie v súvislosti s prisťahovalectvom Slovákov príliš rýchlo

Všeobecná nálada v prihraničnej rakúskej obci Berg je pokojná, priateľská, ale ojedinele sa prejavia aj impulzívne prejavy nespokojnosti, ktoré vyplývajú z rozširovania obce.

Ilustračný obrázok k článku Obec Berg rastie v súvislosti s prisťahovalectvom Slovákov príliš rýchlo
Zdroj: TASR

Pred rokom 1989 si tunajší občania zvykli na to, že žijú v pokojnej obci a veľkomesto je na druhej strane hraníc. Súčasná generácia sa musí vyrovnať s tým, že železná opona padla a Európa sa rýchlo globalizuje.

„Nie sú to osobné výhrady obyvateľov voči konkrétnym ľuďom. Je to reakcia na zjednocovanie Európy a na to, že Berg rastie v súvislosti s prisťahovalectvom zo Slovenska príliš rýchlo,“ povedal starosta obce Georg Hartl s tým, že časť pôvodného obyvateľstva to vníma problematicky, lebo sa s tým nevie tak rýchlo stotožniť.

„Musíme sa naučiť žiť so všetkými pozitívami aj negatívami, ktoré táto doba prináša,"* skonštatoval Hartl.

Slováci majú s rakúskym obyvateľstvom v obci zväčša priateľské vzťahy, je tu dokonca viacero zmiešaných rakúsko-slovenských manželstiev.

„Musím ale povedať, že mladé páry, ktoré prichádzajú do Bergu, majú spočiatku v hlave starosti so stavbou domu, zarábaním peňazí, aby ju mohli financovať. Až neskôr si nájdu čas aj na budovanie spoločenských vzťahov a integrujú sa v obci, takže sa to stále zlepšuje," doplnil Hartl.

V Bergu žije v súčasnosti 1247 obyvateľov, 342 z nich nemá rakúsku štátnu príslušnosť. Spolu s ďalšími 18 národnosťami tu žije 342 Slovákov.

Prečítajte si aj: Vo Wolfsthale si najbližších päť rokov nový dom nepostavíte

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM