Michaela Katonová Samospráva

Občianske hliadky v Lamači sú pripravené na spustenie

Občianske hliadky, ktoré majú prispieť k zvýšeniu bezpečnosti a dodržiavania verejného poriadku v bratislavskom Lamači by mali začať fungovať od budúceho roka. Hliadky s názvom Lamačské oko začnú s tromi členmi, ktorí budú platení z rozpočtu mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Občianske hliadky v Lamači sú pripravené na spustenie
Zdroj: TASR

O súčasnom stave projektu rokovali lamačskí poslanci na zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Na činnosť budúcich pracovníkov miestneho úradu je v rozpočte Lamača vyčlenených 7 tisíc eur. Približne 12 tisíc eur by mala na projekt dostať mestská časť prostredníctvom dotácie z programu na prevenciu kriminality Ministerstva vnútra SR.

Pôvodne malo byť Lamačské oko realitou už v novembri tohto roku. „Čakáme na dotáciu, inak sme ako mestská časť pripravení,“ vysvetlil termínový posun na zasadnutí zastupiteľstva mestskej časti starosta Lamača Peter Šramko.

Členovia Lamačského oka budú vybavení sezónnym oblečením, budú mať k dispozícii mobilný telefón, obranný sprej i zastavovací terčík. Činnosť budú vykonávať v priebehu dňa aj vo večerných hodín. Ich úlohou bude monitorovať dodržiavanie verejného poriadku.

Pracovníci budú spolupracovať aj s políciou pri ochrane majetku a zdravia občanov. ich úlohou bude napríklad dozerať na to, či seniori nie sú vystavení riziku okradnutia alebo na to, či nedochádza k prejavom výtržníctva.

Mestská časť si od Lamačského oka sľubuje efektívnejšie predchádzanie, ale aj postihovanie nebezpečného či neprispôsobivého správania. V MsČ síce pôsobia počas dňa dvaja okrskári mestskej polície, podľa samosprávy to však nestačí.

Prečítajte si tiež: V Lamači schválili štatút občianskej hliadky Lamačské OKO. Čo bude robiť a kto sa môže prihlásiť?

V Lamači sa odohrala prusko-rakúska vojna

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM