Maros Palesch Rôzne

Občania môžu Staré Mesto kontrolovať

Od 1. januára 2011 majú štátne orgány ako aj samosprávy povinnosť zverejňovať na internete všetky zmluvy, ktoré uzavreli a na financovanie ktorých použili peniaze občanov.

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto je podľa rebríčka Transparency International Slovensko v prvej desiatke najtransparen­tnejších samospráv.

„Našou snahou je nie len splnenie všetkých podmienok zákona, ale najmä umožniť občanom efektívne sledovať, na čo sa použili ich peniaze. Staré Mesto má jednoduchý systém, pomocou ktorého si obyvatelia môžu prehľadne prezrieť každú jednu zmluvu, objednávku a faktúru,“ povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňá Rosová.

Občania si môžu na úvodnej stránke www.staremesto.sk kliknúť na záložku Zmluvy a faktúry a dostanú sa k prehľadu všetkých zverejňovaných dokumentov miestneho úradu. Pomocou vyhľadávača môžu získať prehľad o zmluvách, objednávkach a faktúrach, napríklad podľa identifikačného čísla (IČO), názvu firmy alebo podľa sumy, ktorá ich zaujíma. Mestská časť platí za systém zverejňovania zmlúv 288 eur ročne.

„Aj takouto malou sumou vieme zabezpečiť, že Staré Mesto patrí medzi otvorené obce pre svojich občanov, ktorí ju môžu kontrolovať,“ dodala Rosová.

Ak si občan vyberie dokument, o ktorý má záujem, základné údaje (predmet zmluvy, partner, cena, doba platnosti zmluvy) si môže skopírovať do textového editora. Zároveň má možnosť stiahnuť si do svojho počítača kompletnú zmluvu v pdf formáte.

Zdroj: MČ Bratislava – Staré Mesto, Tomáš Halán

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM