Kultúra

O výstavu všetkých slovenských kostolov v Klariskách je rekordný záujem

Prebiehajúci 40. ročník festivalu Kultúrne leto a Hradných slávnosti Bratislava 2015 bude v auguste pokračovať pestrou ponukou programov pre Bratislavčanov i návštevníkov hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku O výstavu všetkých slovenských kostolov v Klariskách je rekordný záujem
Zdroj: TASR

„Pokračuje výstava Videl som všetky kostoly Slovenska, ktorá mala pôvodne trvať do konca júla, ale vďaka veľkému záujmu – tisíc návštevníkov týždenne – sa predĺži o jeden mesiac,“ zdôvodnila Vladimíra Gahérová z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

Autorom výstavy v Kostole klarisiek je 28-ročný fotograf Zdenko Dzurjanin, ktorý za osem rokov v 2927 obciach a mestách odfotografoval 4124 kostolov všetkých cirkví na Slovensku. Tento unikátny historicko-zemepisný a fotografický projekt sa bratislavský rodák rozhodol uskutočniť spontánne ešte ako študent. Po dôkladnej príprave ho začal realizovať v roku 2008.

Návštevník výstavy spozná kostoly zapísané v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Dozvie sa, ktorý kostol je najstarší, najväčší, najmenší, najvyššie položený alebo s najviac naklonenou vežou. Tiež ktorý má najviac kopúl a veží, najťažší a najľahší zvon, najviac slnečných hodín či najväčšiu mozaiku.

Pokračujú aj mladé projekty ako Mestské divadlo v Starej tržnici, ktoré počas sobotných trhov ponúka pravidelný kultúrny program pre deti. Tiež pokračuje Kultúrne leto Pod pyramídou – Letná Demovnica_FM live. Táto nová letná scéna pod budovou Slovenského rozhlasu aj prinesie koncerty mladých slovenských kapiel každú nedeľu v novom čase od 18.00 do 20.00 h.

Počas augusta svoj program ponúkne aj Festival Music Square na Hlavnom námestí, čo je autorský projekt BKIS. Festival Eurovea zase láka na oddych pri Dunaji, kde sa predstaví skupina Bloom a iní hudobníci či Latino Dance Party s tanečnou školou La Portella.

Kultúrne leto sú aj ďalšie festivaly a cykly: tematické lodné plavby Hudba na Dunaji, World Music pri Dóme, Katedrálny organový festival. Opäť nebude chýbať prezentácia tvorby menšín žijúcich na Slovensku na Hviezdoslavovom námestí.

Podľa Gahérovej z doterajších multižánrových programov v júli najviac divákov zaujali koncerty Festivalu Music Square na Hlavnom námestí, Festivalu Eurovea na Námestí M. R. Štefánika, vystúpenie Lenky Filipovej v Starej tržnici a v rámci festivalu Viva Musica! program speváckej skupiny Fragile Queen Symphony v Aegon aréne.

Prečítajte si tiež: Kultúrne leto v plnom prúde. Festival v auguste prinesie overené projekty, ale aj novinky

Informácie o programe sú na www.bkis.sk a www.facebook.com/KulturneLeto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM