Nina Táborská Kultúra

Utečenci, chudoba a solidarita. V tejto téme sa bude v Bratislave niesť aj zajtrajší deň

Posledná Nedeľná Paráda sa pred letnou pauzou bude venovať utečencom, chudobe a solidarite. Od 11:00 do 17:00 sa v Starej tržnici budú v príjemnej atmosfére spoznávať chute, vône a kultúra exotických krajín.

Ilustračný obrázok k článku Utečenci, chudoba a solidarita. V tejto téme sa bude v Bratislave niesť aj zajtrajší deň
Zdroj: TASR

Podujatie otvorí príhovor Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku a Illah van Oijen zo Starej tržnice, ku ktorým sa na pódiu pripoja aj manželia Kemkovci. Nasledovať bude pestrý program pozostávajúci z príjemných stretnutí, umeleckých vystúpení, živého varenia a workshopov.

Na pódiu sa v priebehu dňa vystrieda viacero súborov, pouličnú performance PLATEA predvedie Divadlo bez domova, koncert odohrajú La3no Cubano feat. Transglobal Refugee Crew, v spoločnom vystúpení so Stanislavom Počajim sa predstaví výnimočná jazzová speváčka Miriam Bayle.

Prečítajte si tiež: Aktuálne z Bratislavy: Zhromaždenia prebiehajú za účasti ťažkoodencov. Kotleba všetkým poprial krásny biely deň

Pre aktívnejších sú pripravené rôzne tvorivé dielne. Workshop s utečencami žijúcimi v tábore v Rohovciach pripravuje Slovenská humanitná rada, na tému slovenských príslovísa bude maľovať na veľké plátno. Kreatívne workshopy pre všetkých, malých aj veľkých, pripraví občianske združenie Bol raz jeden človek.

„Živé varenie exotických špecialít predvedú utečenci z Arménska, Iraku a Sýrie. Svoje ping-pongové schopnosti si budete môcť zmerať v priateľskom súboji s utečencami počas celého dňa,“ dodala Denisa Chylová za Alianciu Stará Tržnica.

Chýbať nebudú ani rôzne tematické výstavy, fotografie zo Sýrie ukáže Slovenská katolícka charita, Tony Frič predvedie svoje snímky z utečeneckých táborov v Iraku pod názvom „Kto pomôže, keď nie my“. Komunitné centrum Ulita v Kopčanoch sa vám predstaví výstavou „Sídlisko je naše ihrisko“.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Ľudia si neuvedomujú rozdiel medzi utečencom a migrantom, preto nesúhlasia s imigračnou politikou EÚ, tvrdí mimovládka

Ako informovala Chylová, do programu sa zapojí tiež organizácia Amnesty International so svojou živou knižnicou. Počas celého dňa budete môcť ochutnať čerstvé šťavy, nakúpiť zaujímavý sortiment z Indie, Maroka, Iránu, ochutnať výborné jedlo a podporiť utečencov zapojením sa do fotopetície so záchranným kolesom. Informácie o humanitných programoch a integrácii migrantov vám poskytnú v stánku Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).

„Opäť sa uskutoční aj Diškurka s Lacom Oravcom a hosťami na nosné témy celého dňa. O tom, prečo existuje chudoba a čo znamenajú sociálne nerovnosti v bežnom živote sa dozviete na zážitkovej hre s Nadáciou Milana Šimečku,“ doplnila Chylová.

O 15:00 sa začne aj každoročný dáždnikový pochod mestom, v ktorom vyjadríme svoju podporu utečencom. Ak sa chcete zapojiť, prineste si so sebou dáždnik, úsmev a dobrú náladu.

Nedeľná Paráda

Je nie náhodou názvom prepojená s projektom zberného bodu Paráda! v Starej tržnici, kam môžu ľudia priniesť svoje nepotrebné veci a dať im tak šancu na nový život. Odloženým veciam môžu dať potom za dobrovoľný príspevok nový domov ďalší návštevníci tržnice.

Vyzbierané peniaze poputujú na podporu verejnej zbierky „Obnovme spolu strechu Starej tržnice“, ktorá prebieha online na www.dobrakrajina.sk

Nedeľné Parády sú súčasťou projektu Nové menšiny v obrazoch, tónoch a naživo, ktorý realizuje Nadácia Milana Šimečku, a ktorý je financovaný Európskou úniou z Európskeho fondu pre integráciu štátnych príslušníkov tretích krajín (Solidarita pri riadení migračných tokov).

Nedeľnú Parádu organizujú Aliancia Stará Tržnica v spolupráci s festivalom [fjúžn] Nadácie Milana Šimečku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM