Nina Táborská Samospráva

O trase ropovodu do Rakúska rozhodnuté nie je. Médiami sa údajne šírili nepravdivé správy

O trase ropovodu do Rakúska nie je rozhodnuté, projekt je v súčasnosti v procese trasovania. Uviedli to spoločnosti Transpetrol a Bratislava - Schwechat Pipeline, ktoré takto reagovali na zmätočné informácie zverejnené v Hospodárskych novinách. OZ Nie ropovodu je rozhnevané. Ako je to v skutočnosti?

Ilustračný obrázok k článku O trase ropovodu do Rakúska rozhodnuté nie je. Médiami sa údajne šírili nepravdivé správy
Zdroj: TASR

„Spoločnosti Transpetrol a Bratislava – Schwechat Pipeline touto cestou reagujú na zmätočné informovanie o údajnom definitívnom výbere trasy, ktorou by mal viesť ropovod Bratislava –Schwechat Pipeline cez Bratislavu,“ zdôraznili spoločnosti. Tieto informácie včera priniesol denník Hospodárske noviny.

V súčasnosti sa v rámci tohto projektu podľa spoločností posudzujú všetky aspekty – legislatívne, majetkovo-právne, geologické, technologické či ekonomické, ktoré súvisia s možnou realizáciou jednej spomedzi desiatich uvažovaných alternatív trasovania v rámci takzvaného mestského koridoru.

„Tá je v materiáloch prezentovaných zo strany poverených organizácií, ako aj nezávislých renomovaných nadnárodných agentúr, definovaná ako ekologicky a ekonomicky najvýhodnejšia,“ opísali firmy.

V pracovných materiáloch by mala byť rozpracovávaná alternatíva uvádzaná ako trasa číslo 10. Ako doplnili spoločnosti, „má však výlučne teoretický a ilustračný charakter, a teda reprezentuje len územie možného vedenia trasy s rozptylom niekoľkých i desiatok kilometrov.“

… údajne cez Petržalku

Občianske združenie Nie ropovodu reagovalo na informácie, ktoré včera zverejnil denník Hospodárske noviny (ďalej ich citovalo tiež SME.sk), že nesúhlasí s trasovaním ropovodu do Rakúska cez Bratislavu a je podľa nich dôležité, aby neviedol cez hlavné mesto, ale karpatským koridorom. Zdôraznil to predseda OZ Nie ropovodu Miroslav Dragun.

Denník včera informoval s odvolaním sa na materiál, ktorý má k dispozícii, že ropovod do Rakúska povedie cez bratislavskú Petržalku. Spoločnosť Bratislava – Schwechat Pipeline už podľa HN začala s prieskumami pozemkov a ďalšími potrebnými prípravami. Prokurista BSP Robert Nemcsics zároveň potvrdil, že spoločnosť pracuje na tom variante, ktorý je z hľadiska legislatívy najschodnejší.

OZ Nie ropovodu však hovorí, že tento týždeň mali iba zasadnúť pracovné skupiny, ktoré mali trasy ropovodu posúdiť. „Bola dohoda medzi OZ, spoločnosťou BSP a magistrátom, že sa zriadia pracovné skupiny, ktoré budú posudzovať trasy,“ priblížil Dragun.

Považoval preto za maximálne nekorektné zo strany Transpetrolu, že tieto rokovania obišiel a trasu ropovodu poskytol jednému médiu.

Desať navrhovaných trás

Takto podľa Draguna aj obyvateľom Bratislavy odkazuje, že ropovod povedie napríklad v blízkosti areálu Ekonomickej univerzity, cez Dolnozemskú cestu, popod okná domov na Medveďovej ulici, v blízkosti nemocnice Antolská, avšak i neďaleko od vodárenského zdroja Rusovce – Ostrovné Lúčky – Mokraď.

Súčasne Dragun zdôraznil, že nebola predložená žiadna analýza ani jednej z desiatich navrhovaných trás ropovodu.

O návrhu trasy ropovodu musí ešte rozhodnúť vláda a mestské zastupiteľstvo. Podľa plánu by mal byť projekt hotový do piatich rokov a spoločná investícia štátneho Transpetrolu a spoločnosti OMV má vyjsť na 75 až 125 miliónov eur. Slovensko by malo následne na preprave ropy cez nové potrubie do Rakúska zarábať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM