Správy

O obchvate Bratislavy by mala rozhodnúť až nová vláda

O spôsobe financovania obchvatu Bratislavy by mala po zrelom uvážení rozhodnúť až nová vláda, ktorá vznikne po marcových parlamentných voľbách.

Ilustračný obrázok k článku O obchvate Bratislavy by mala rozhodnúť až nová vláda
Zdroj: TASR

Poslanec Národnej rady (NR) SR za KDH Pavol Zajac je presvedčený, že o spôsobe financovania obchvatu Bratislavy by mala rozhodnúť až nová vláda. „Ak vláda Roberta Fica nemá čo skrývať pri projekte obchvatu Bratislavy, tak by mala vytvoriť dostatočný časový priestor na odborné posúdenie o spôsobe výstavby, ale hlavne financovania projektu D4 a R7,“ konštatoval Zajac.

Reagoval tak na výsledok súťaže na výstavbu obchvatu, ktorý dnes zverejnilo ministerstvo dopravy.

Rezort pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) vybral ako najvhodnejšiu najlacnejšiu ponuku v tendri od konzorcia vedeného španielskou firmou Cintra. To sľubuje obchvat postaviť za 4,25 roka pri ročnej splátke počas tridsaťročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po tridsiatich rokoch by tak mal obchvat stáť celkovo približne 1,7 miliardy eur.

Hoci je podľa Zajaca výsledná cena, oproti štúdii realizovateľnosti, ktorú schválila vláda Roberta Fica skoro tretinová, je podľa neho veľmi dôležité, aby o tomto projekte prebehla vo verejnosti odborná diskusia. „Zásadne sa totiž zmenili technické riešenia a parametre obchvatu. Pred rokom ministerstvo dopravy napríklad deklarovalo, že na väčšej časti diaľnice D4 bude šesť jazdných pruhov. Dnes sú navrhované už len štyri,“ opísal Zajac.

Aj pre tieto zmenené podmienky je tak podľa neho potrebné nanovo urobiť finančný prepočet a porovnanie výhodnosti PPP modelu oproti tomu, ak by sa projekt financoval zo štátneho rozpočtu. „Čas do marcových parlamentných volieb je príliš krátky na to, aby táto diskusia a posúdenie bolo dostatočne primerané k dopadu na naše verejné výdavky na ďalších 30 rokov,“ dodal poslanec.

Prečítajte si tiež: Cenové ponuky na výstavbu obchvatu Bratislavy sú známe. Najnižšiu cenu za projekt núka konzorcium vedené firmou Cintra

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM