Nina Táborská Rôzne

O našom meste vieme stále málo: Chcete lepšie spoznať Staré Mesto? Absolvujte špeciálne prehliadky zadarmo

Hoci bežne prehliadky absolvujú turisti, tieto sú určené Bratislavčanom. "O meste, v ktorom žijeme, vieme len málo". Tak znie heslo projektu Poznaj Staré Mesto. Aj túto sezónu budú v historickom centre Bratislavy prebiehať bezplatné prehliadky so sprievodcami pre všetkých.

Ilustračný obrázok k článku O našom meste vieme stále málo: Chcete lepšie spoznať Staré Mesto? Absolvujte špeciálne prehliadky zadarmo
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Poznaj Staré Mesto, ktorý v minulosti zastrešovala samospráva Starého Mesta, pokračuje teraz na dobrovoľníckej báze. Podujatie prevzalo združenie OZ Korzo a funguje ďalej vďaka podpore Nadácie VÚB. Je určené všetkým, ktorí chcú chodiť po Bratislave s otvorenými očami, a tiež pre žiakov základných škôl.

Prehliadky pre verejnosť sa konajú od 29. marca každé dva týždne. Ako Bratislava24.sk informovala Dorota Kráková z občianskeho združenia Korzo. „Budú aj špeciálne prehliadky pre deti. Konať sa budú tiež diskusie so známi autormi kníh, týkajúcich sa histórie Bratislavy,“ uviedla Kráková.

Prvá bude 22. apríla v Mestskej knižnici s Jurajom Šebom o jeho pripravovanej knihe o bratislavskom Korze. Pokračovať sa bude napríklad aj jedinečnou knihou Obchodná ulica fotografa Ľuba Stacha, ktorý zachytával ulicu 30 rokov. Rokuje sa aj s ďalšími.

V týchto dňoch sa začínajú aj prehliadky pre žiakov základných škôl. Prvá bude už tento piatok o 9.00. „Oproti minulým rokom nebudú prizvané len staromestské deti, ale aj žiaci škôl z iných mestských častí, napríklad Ružinova, Nového Mesta či Petržalky. Na jeseň deti opäť čaká možnosť zapojiť sa do projektu o histórii mesta a vyhrať pekné ceny,“ doplnila Kráková.

Pozrite si program:

  • 12. 4. Vychádzka: Staré Mesto II. Sprevádza H. Navrátilová. Stretávka o 14.00 na Hlavnom nám.
  • 22.4. Čítačka: Juraj Šebo a jeho pripravovaná kniha Korzo. Moderuje Dado Nagy. Mestská knižnica, Klariská 1 – podzemie, o 17.00
  • 3.5. Vychádzka: Staré Mesto III. Sprevádza H. Navrátilová. Stretávka o 14.00 na Hlavnom nám.
  • 17.5. Vychádzka: Gotické pamiatky v Bratislave. Sprevádza H. Navrátilová. Stretávka o 14.00 na Hlavnom nám.
  • 23. 5. Vychádzka pre deti a rodičov: Bratislavou s otvorenými očami. Stretávka o 10.00 a o 11.00 na Hlavnom nám.
  • 31.5. Vychádzka: Renesančná architektúra. Sprevádza H. Navrátilová. Stretávka o 14.00 na Hlavnom nám.
  • 10.6. Čítačka: Ľubo Stacho: Obchodná ulica, vydavateľstvo Slovart/OKO. Moderuje Dado Nagy. Čitáreň u Červeného raka, Michalská ulica, Mestská knižnica, o 17.00
  • 14.6. Vychádzka: Barokové sakrálne stavby. Sprevádza H. Navrátilová. Stretávka o 14.00 na Hlavnom nám.
  • 28.6. Vychádzka: Barokové paláce. Sprevádza H. Navrátilová. Stretávka o 14.00 na Hlavnom nám.

Prečítajte si tiež: Po tomto sa vám budú zbiehať slinky. Pozrite sa, ako sa pečú Bratislavské rožky

Foto: OZ Korzo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM