Maros Palesch Rôzne

O najlepšie menu, drink a dezert

Na pôde Strednej odbornej školy Na pántoch v Bratislave, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavskej župy, sa až do piatka koná siedmi ročník medzinárodnej súťaže pod názvom „Európa 2011“.

Žiaci 23 stredných škôl zo Slovenska, Čiech, Ruska, Poľska aj Chorvátska súťažia v odboroch kuchár, čašník, barman, cukrár, pracovník marketingu (blok učiva obchod), obchodný pracovník a predavač. Vyhodnotené budú družstvá aj jednotlivci. Zaujímavé pre porotu budú nové netradičné postupy ako aj využitie nových poznatkov v racionálnej výžive.

„Aj takéto súťaže skvalitňujú školskú výchovu, čo je pre žiakov odborných škôl dôležité. Na jednej strane si môžu overiť a vyskúšať svoje zručnosti a vedomosti v praxi a na strane druhej, keďže je to medzinárodná súťaž, naučia sa mnohé nové a špecifické pre iné kraje a krajiny,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Pozitívne zhodnotila súťaž aj riaditeľka SOŠ Na pántoch Mária Katreniaková, nakoľko študenti majú možnosť vymieňať si odborné skúsenosti a zručnosti v príprave na povolanie v súťažiacich odboroch. „Rovnakú možnosť majú i pedagogickí pracovníci, ktorí môžu nadviazať nové priateľstvá, tvorivú spoluprácu na báze stredných odborných škôl,“ dodala riaditeľka školy.

Družstvá v zložení dvaja kuchári a dvaja čašníci budú pripravovať slávnostné štvorchodové menu na tému „Európa 2011“ a výstavnú slávnostnú tabulu pre štyri osoby. Jednotlivci budú pripravovať miešané nápoje a flambované ovocie. Cukrári budú súťažiť v príprave ľubovoľného dezertu, pričom porota bude prihliadať aj na jeho dekoráciu. Študenti z odborov pracovník marketingu, obchodný pracovník a predavač sa popasujú o to, kto najnetradičnejšie zabalí knihy, zhotoví darčekový balíček na tému „Rodičom k 25. výročiu svadby“ a tiež jednoduché kvetinové aranžmá. Porota bude prihliadať na nápaditosť, tvorivosť a fantáziu.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

sutaz kucharov....
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM