Rôzne

O krajšie okolie Filozofickej fakulty UK sa postarala Zelená hliadka

Aktivisti zo Zelenej hliadky sa rozhodli oživiť priestor pod parkoviskom na Gondovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku O krajšie okolie Filozofickej fakulty UK sa postarala Zelená hliadka
4
Galéria
Zdroj: Facebook

Ak vytvoríte pekný a bezpečný priestor, ľudia to ocenia a miesto, ktorému ste sa doteraz vyhýbali, ožije. Osvedčilo sa to aj Zelenej hliadke, ktorá v Bratislave poukazuje na nedostatky a problémy mesta tým, že ich rieši.

Oživenie priestoru

Uplynulý víkend sa aktivisti zo Zelenej hliadky rozhodli oživiť priestor pod parkoviskom na Gondovej ulici. A nepotrebovali na to takmer nič. „Na jednoduché oživenie priestorov nepotrebujeme zložité projekty, financovanie či povoľovací proces,“ hovorí Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky a kandidát na starostu Nového Mesta. A tak sa pustili do práce!

Opravili prepadnuté dosky na palube, ktorú si vybudoval bufet, ktorý tam donedávna stál. Priestor vyčistili od smetí a buriny, okrášlili ho dočasným sedením, stolmi, kvetináčmi a v spolupráci so zamestnancami Filozofickej fakulty UK vytvorili príjemné prostredie na posedenie nielen pre študentov.

„Pridávame sa tak k vo svete čoraz populárnejším dočasným projektom oživenia zanedbaných miest. V prvej fáze sa naplánuje čo najjednoduchšia a najlacnejšia úprava. Tá samozrejme musí spĺňať elementárne kritéria a následne sa nový mobiliár dočasne nainštaluje,“ vysvetľuje Čupka.

Dočasné zásahy

Dočasnými zásahmi sú prenosný mobiliár – kvetináče, stoličky či stoly. „Nič drahé ani spevnené so zemou pre prípad, že projekt neuspeje a bude potrebné miesto uviesť do pôvodného stavu,“ dodal.

„Nasleduje vyhodnotenie dočasného zásahu, jeho úprava, prípadne príprava trvalého riešenia. To sa zrealizuje a vyhodnocuje sa ďalej." O niečo podobné sa pokúsila Zelená hliadka na bývalej konštrukcií bufetu.

„Verím, že to inšpiruje samosprávy, aby sme nemuseli čakať na eurofondy, nórske granty či iné externé financovanie, aby sme mohli vylepšovať aj rôzne drobné zákutia či miesta na našich sídliskách,“ uzavrel Čupka.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM