Rôzne

O finančnú podporu z Bratislavského kraja sa uchádza 1 167 projektov

Na podporu kultúry, turizmu, rozvoj vidieka a na podporu športu i mládeže je v regionálnej dotačnej schéme pre rok 2018 vyčlenených 2 091 543 eur.

Ilustračný obrázok k článku O finančnú podporu z Bratislavského kraja sa uchádza 1 167 projektov
Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

O poskytnutie dotácie z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na tento rok sa uchádza 1167 projektov. Všetky žiadosti posudzovali odborné hodnotiace komisie, ktorých odporúčania budú podkladom pre schvaľovanie v zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Na podporu kultúry, turizmu, rozvoj vidieka a na podporu športu i mládeže je v dotačnej schéme pre rok 2018 alokovaných 2 091 543 eur. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Podpora kultúry a turizmu

Bratislavská regionálna dotačná schéma na podporu kultúry pre tento rok prijala 747 žiadostí v celkovej požadovanej sume vyše 5,6 milióna eur. Po formálnej kontrole žiadostí bolo hodnotiacej komisii predložených na posúdenie 715 projektov. „Celková alokovaná suma v Bratislavskej regionálnej dotačnej schéme na podporu kultúry na rok 2018 predstavuje sumu 888 905 eur a to pre desať oblastí podpory,“ podotkla Forman.

O poskytnutie dotácie na podporu turizmu sa zaregistrovalo 88 žiadateľov v celkovej žiadanej sume takmer 1,2 milióna eur. Po kontrole posudzovala odborná hodnotiaca komisia 77 žiadostí. Na podporu turizmu je na tento rok z regionálnej dotačnej schémy vyčlenených 261 442 eur. „Vybrané podporené projekty v roku 2018 sú orientované do oblasti podpory pešej a cyklistickej turistiky (18 projektov), podpory vodáckeho turizmu, geoturizmu a prírodného dedičstva (12), vidieckeho turizmu a agroturizmu (33) a podpory historického a kultúrneho dedičstva (14),“ priblížila hovorkyňa.

Ďalšie projekty

Na podporu rozvoja vidieka bolo zaregistrovaných 52 žiadostí. Po kontrole bolo hodnotených 48 žiadostí v celkovej žiadanej sume 631 417 eur. V tomto roku je v dotačnej schéme na podporu rozvoja vidieka vyčlenených 418 309 eur. Podávané projekty boli zamerané napríklad na obnovu verejných priestranstiev a zastávok, realizáciu adaptačných opatrení zameraných na zmierňovanie nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy či na nákup komunálnej techniky na celoročnú údržbu verejných priestranstiev. Taktiež aj na nákup technológií a zariadení zameraných na ďalší rozvoj a podporu spracovania a výroby tradičných produktov v oblasti vinárstva, ovocinárstva, včelárstva a zeleninárstva.

Na podporu športu a mládeže pre rok 2018 bolo zaevidovaných 385 žiadostí v celkovej žiadanej sume vyše 4,2 milióna eur. Pre oblasť mládeže zostalo po splnení všetkých formálnych kritérií na posudzovanie 90 projektov a pre oblasť športu 237 projektov. „Na podporu športu a mládeže vyčlenil BSK pre rok 2018 z Bratis­lavskej regionálnej dotačnej schémy spolu sumu 522 885 eur. Hodnotiaca komisia po svojom posúdení odporučila podporiť 218 projektov,“ podotkla Forman.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM