Nina Táborská Rôzne

O cyklotrasy je v Bratislave veľký záujem, s ich údržbou je to už horšie...

Cyklotrasa, ktorá spája Patrónku s Botanickou ulicou, je aj napriek istým nedostatkom dosť využívaná. Či už tadiaľ chodíte denne alebo len zopárkrát do mesiaca, rozhodne sa lepšie „šliape do pedálov“ po upravenej a čistej trase. Udržiavaný cyklochodník má totižto hneď vyššiu úroveň.

Ilustračný obrázok k článku O cyklotrasy je v Bratislave veľký záujem, s ich údržbou je to už horšie...
Zdroj: Dnes24.sk

Predposledný októbrový víkend opäť patril upratovaniu. Tento raz sa dobrovoľníci v spolupráci so Zelenou hliadkou pustili do čistenia a upravovania cyklotrasy v Mlynskej doline. Hoci mesto tvrdí, že je jednou z priorít podporovať alternatívnu (teda aj cyklo) dopravu v Bratislave, cyklotrasu nestačí len vybudovať, ale je potrebné sa o ňu aj starať.

Spotfixy z dielne Zelenej hliadky sa už stali pre niektorých aktívnych Bratislavčanov neodmysliteľnou súčasťou víkendu. Nespoliehajú sa na to, že po nich niekto ulicu uprace, ale chopia sa práce a spravia niečo nielen pre seba, ale aj pre všetkých Bratislavčanov.

Spotfixy majú za cieľ odstrániť problémy z vytipovanej časti Bratislavy a ukázať, že naše mesto môže vyzerať oveľa krajšie. Keď sa chce…

Dobrovoľníci sa uplynulý víkend postarali o množstvo nafúkaných sedimentov pod zvukolamom, z ktorých vyrastala burina a v neposlednom rade to zvyšovalo pocit zanedbanosti cyklotrasy. Okrem toho sa však pustili aj do čistenia graffiti, alebo skôr čarbaníc, ktoré „zdobili“ povrch zvukolamu.

V poradí dvanásty SpotFix bol opäť úspešný. „Výsledkom bola približne stovka rôznych graffiti odstránených z povrchu zvukolamu diaľnice čím sme docielili o niečo kultúrnejší zážitok či už autom, alebo na bicykli,“ informuje Zelená hliadka.

„Celkovo sa nám podarilo upraviť 60–70 percent povrchu zvukolamu a zvyšku sa budeme venovať v rámci ďalšej akcie tento či budúci kalendárny rok. Ako bonus sme zbavili okraje cyklotrasy nafúkanej špiny, z ktorej postupne vyrážala burina. Celkovo sme tu naložili sedem fúrikov nafúkaného materiálu a buriny,“ doplnil Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky.

Prečítajte si tiež: Bratislavu aktivisti zbavili ďalšej hrôzy. Dokedy sa na nich budú kompetentní spoliehať?

FOTO: ZELENÁ HLIADKA, Matúš Čupka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM