Andrea Mesarčíková Rôzne

Novým predsedom parlamentu sa na druhý pokus stal Richard Sulík

Novým predsedom Národnej rady (NR) SR sa na druhý pokus stal líder politického subjektu Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík, ktorý vo funkcii strieda podpredsedu strany Smer-SD Pavla Pašku.

Po úspešnej voľbe odovzdal Paška vedenie prebiehajúcej ustanovujúcej schôdze NR SR do Sulíkových rúk. „Veľa úspechov a duševných síl pri vedení poslaneckého zboru,“ zaželal novému predsedovi NR SR Paška.
Lídrovi SaS odovzdalo v tajnej voľbe svoj hlas 80 poslancov, čo znamená, že získal minimálne jeden hlas z opozičných radov. Na voľbe sa zúčastnilo 149 zákonodarcov, pričom na zvolenie potreboval minimálne 76 hlasov. O predsednícku stoličku sa okrem neho neúspešne pokúšal aj odchádzajúci podpredseda NR SR Miroslav Číž (Smer-SD), ktorý dostal 62 hlasov. Smer-SD ho nominoval z dôvodu presvedčenia, že ako jasný víťaz volieb by mal mať lídra parlamentu alebo aspoň dvoch podpredsedov. Takýto prípad sa však zatiaľ nestal a ani stredopravé koaličné strany to tentoraz neumožnili.
Koaličným stranám SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa napriek dohode nepodarilo zvoliť Richarda Sulíka za predsedu parlamentu na prvý pokus. Svoj hlas mu v prvej tajnej voľbe odovzdalo 75 poslancov zo 149 prítomných.
Obsadenie predsedníckej pozície práve Sulíkom vyplynulo z koaličných dohôd štyroch pravicových subjektov (SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd). Líder SaS sa stal 21. predsedom slovenského parlamentu od roku 1848 a piatym od získania samostatnosti SR v roku 1993.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM