Maros Palesch Rôzne

Nový zberný dvor v Devínskej

Bratislavská mestská časť by mala mať svoj vlastný zberný dvor. Podľa starostu Milana Jambora by ho bolo možné vybudovať na ulici Milana Pišúta, kde je priestor, ktorý momentálne mestská časť nevyužíva na konkrétny účel.

„Z hľadiska kapacity unesie veľmi veľa. Mohol by slúžiť aj pre Lamač a Záhorskú Bystricu, ak oni nebudú mať ambíciu vybudovať niečo bližšie,“ povedal na stredajšom (14. 3.) brífingu pre médiá primátor Milan Ftáčnik po stretnutí so starostom mestskej časti.

Devínskonovoveš­ťania sa oň ale odmietajú deliť. „Bol by som nerád, aby za naše peniaze mali zberný dvor iné časti Bratislavy,“ poznamenal jeden z občanov počas stredajšej verejnej diskusie so starostom a primátorom. Ďalšia obyvateľka pripomenula, že nechce, aby sa Devínska Nová Ves stala smetiskom pre veľký kus Záhoria. **„Lebo aj zberný dvor je organizované smetisko,“ dodala. K občanom sa pripojil aj starosta. **„Môj názor je, aby bol len pre nás. O tom však budú rozhodovať poslanci,“ dodal. Okrem toho, že by priestor slúžil ďalším dvom mestským častiam, podľa primátora by tam bolo možné premiestniť aj miestny podnik verejnoprospešných služieb či dobrovoľný hasičský zbor.

Na prevádzkovaní zberného dvora by sa mala čiastočne podieľať mestská časť a čiastočne mestský podnik OLO, a.s. „Treba sa uchádzať o finančné zdroje a medzičasom dohadovať spoločne na úrovni mesto – mestské časti, ako budeme zberné dvory prevádzkovať. Bude to veľký krok ku čistejšej Bratislave,“ poznamenal Ftáčnik. Budovať zberné dvory na likvidáciu veľkorozmerného odpadu je jedna z priorít, s ktorou mesto pracuje vo vzťahu k mestským častiam. „Bežný komunálny odpad dávame do kontajnerov. Keď sa však chceme zbaviť nejakej postele či starého umývadla, tie patria na zberný dvor, nie ku kontajnerovému stojisku,“ podotkol primátor.

Mesto má jeden zberný dvor na Ivanskej ceste a dva ďalšie spravujú mestské časti. „Máme ambíciu, aby v každej mestskej časti vznikol väčší alebo menší zberný dvor,“ dodal Ftáčnik.

Zdroj: TASR Foto: archiv

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM